Pasienter på vei ut av St. Olavs Hospital kan havne i Malvik, Klæbu og Meråker.

– Enten må vi etablere egne plasser for de utskrivningsklare pasientene i eget område på sykehuset, eller så må vi ut i det private og finne plass til dem som trenger et sykehjemstilbud, sier sykehusdirektøren.

Nils Kvernmo forteller at St. Olavs Hospital utreder muligheter for å finne en løsning for disse pasientene, som til tider opptar 10 prosent av sykehusets kapasitet.

Mandag skrev Adresseavisen om at St. Olavs Hospital er blant de mest sprengte sykehusene i landet for tiden, med et sengebelegg på 102,1 prosent (SSB).

Må ha en buffer

I dag blir pasienter som er utskrivingsklare, plassert der det er mulig å oppdrive en seng, fordi kommunen ikke har kapasitet til å ta imot.

– Vi må gjøre noe fort. Det er et dårlig tilbud for pasienten å måtte bli flyttet rundt når avdelingen trenger sengen til noen som skal ha sykehusbehandling. Og det er ikke holdbart å måtte stryke pasienter fra planlagt behandling.

Institusjonene St. Olavs har vært i kontakt med er Betania Malvik, Selli Rehabiliteringssenter i Klæbu og Meråker Sanitetsforenings Kurbad.

– Dersom Trondheim kommune ikke klarer dette, må vi gjøre det selv, sier Kvernmo.

Sykehuset løser ingenting

– Sykehuset løser ingenting ved å etablere og selv drifte 20-30 ekstra plasser. Det har kun en midlertidig effekt. Dessuten må disse bufferplassene være i nærheten, sier Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim.

På det verste har kommunen i vinter sittet med 40 pasienter de strever med å finne plass til.

– I dag er det omkring 30, sier han.

Problemet er ikke nytt. Trondheim kommune fikk unna en større andel langtidsliggende pasienter i sykehus i forbindelse med satsningen på helsehus i 2006-07.

– Med Øya, Saupstad og Nidarvoll kom vi et godt stykke på vei, men det fylles opp igjen. I vinter har vi hatt de høyeste tallene på fem år. Spesielt har vi problemer med å ta unna for de store sesongtoppene, sier Helge Garåsen.

Toppene kommer særlig midtvinters og knyttes til epidemier og på sommerstid, når det er ferieavvikling ved St. Olav.

Ikke i havn

– Vi har allerede utvidet med 10 senger på Øya helsehus for denne gruppen. I tillegg åpner vi etter all sannsynlighet 10 nye midlertidige buffersenger ved Selli i Klæbu 1. mars. Utover våren vil vi utvide med tilsammen 25 ordinære sykehjemsplasser, som ble bevilget av bystyret i desember. Dessuten styrker vi hjemmetjenesten. Vi mener en vesentlig styrkning av hjemmesykepleien er hovednøkkelen for å lykkes, sier Garåsen.

Kommunaldirektøren sier at dette ikke løser problemet permanent og at det i tillegg må utredes hvordan de kan løse problemet på lengre sikt. Kommune og sykehus er ukentlig i dialog om situasjonen og har helt siden 1994, lenge før samhandlingsreformen, jobbet aktivt med å skaffe rom til disse pasientene.

– Vi må finne løsninger som har en tilstrekkelig effekt også over lang tid og klarer å ta høyde for sesongsvingningene.

For å få det til, skal kommunen utrede permanente løsninger frem til vårens arbeide med trondheimsbudsjettet.

– Finansieringen av disse plassene er det kommunen som må stå ensidig for uansett. Og det er rimeligst å drifte dette i kommunen. Det er i alle fall ikke lønnsomt å etablere tilbud flere steder samtidig, sier Garåsen.