Mandag ettermiddag hadde Frivilligsentralen organisert innsamlingspunkt for familiene som mistet husene sine i storbrannen på Støren i Midtre Gauldal.

- Vi har fått opprettet et mottak, og vi har fått hentet inn frivillige til å hjelpe oss, sier Lillian Digre i Frivilligsentralen.

Hun organiserer innsamlingen som er lagt til Størenhallen. Telefonen kimer stadig, og det er et stort trykk fra frivillige som ønsker å bidra med smått og stort.

- Det er kjempemange som ringer, både til meg og til kommunehuset. Det begynte allerede lørdag, og pågangen var så stor at vi måtte bremse. Folk er utrolig villige til å bidra med det de kan, sier Digre.

Organiserer: Lillian Digre i Frivilligsentralen må håndtere et stort antall telefoner fra folk som vil hjelpe.

Trenger alt

Digre opplyser at det trengs «alt fra a til å» i et hjem, ikke bare klær.

- Noen fikk ikke med seg telefonen ut en gang. Vi trenger senger, vaskemaskiner, kasseroller og alt skrotet som du har på badet som du ikke tenker på. Sko, sommerklær, ullklær og vinterklær. Du kan jo tenke deg selv hvordan det er å miste alt, sier hun.

Søstrene Julie og Signe på 7 og 9 år er blant dem som kommer med en stor sekk med klær, og sammen med moren Stine Kari Melum bidro de med frivillig innsats i mottaket. I brannen var det fem barnefamilier som mistet alt de eide. Ett av barnene som ble rammet var Signes venn.

- Jeg er venn med en som har mistet alt. Vi synes litt synd på dem, sier Signe, som også er med å sorterer sko og klær etter størrelser.

- Jeg jobber i barnehagen og kjenner flere familier. Nå er det noen andre som trenger klærne, derfor føler vi at det er riktig å stille opp, sier Melum.

Folk stiller opp

Eva Amtoft kom hjem fra ferie søndag, og fikk med seg oppfordringen om bistand på Facebook. Hun var ikke sen å be.

- Her står det mange familier med barn som har mistet alt de eide. Hvis man setter seg selv i den situasjonen, så skjønner man hvor viktig det er å få hjelp. Jeg tror det er slik i alle bygder, at folk stiller opp når noen trenger hjelp, sier hun.

Også henne datter, Anna Gildset (12), stiller opp som frivillig.

- Hvis jeg selv hadde vært i en slik situasjon, tror jeg at jeg hadde likt at andre hadde stilt opp for meg. Selv om jeg ikke kjente noen selv, vet jeg av flere fra skolen, sier hun.

Stiller gjerne i ferien: Anna Gildset (t.v.) og Eva Amtoft tar imot klær ved frivilligsentralen. De var ikke vanskelig å be da oppfordringen ble spredd på Facebook.

Kartlegger

Bodil Alsvik, assisterende rådmann, sier at det i løpet av mandag vil være gjennomført samtaler med alle involverte, slik at behovene til de forskjellige familiene kartlegges.

- Det er jo forskjellige behov i de forskjellige familiene, både hva de trenger av klær og hva de trenger av bolig. Vi må vurdere hva som er hensiktsmessig også, slik at vi, for eksempel, ikke plasserer en familie uten bil langt unna sentrum. Og så er det viktig at vi ikke bosetter familier slik at barna må bytte skole eller barnehage.

Ifølge Alsvik er det håp om at familiene skal ha fått tildelt ny bolig i løpet av denne uken.

- Vi kan ikke garantere at de får en permanent bolig denne uken, men i alle fall en midlertidig bolig som passer de behovene familiene har, sier hun.