FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

I 17.30-tiden torsdag var Torgeir Husby og Synne Sørheim ferdig med å legge frem funnene i sin sakkyndigerklæring. Konklusjonen var den samme: Anders Behring Breivik var psykotisk da han drepte 77 mennesker og derfor strafferettslig utilregnelig.

- Slik vi leser og hører han, er det voldstanker som er det styrende i hans tankeverden. I mange år har han hatt en genuin aktivering av draps- og voldsfantasier. Volden er det essensielle og hans sterkeste drivkraft, sa Husby om et av kjernepunktene i konklusjonen.

Dermed avviste de sakkyndige at det er ideologi og politikk som ligger bak terrorangrepene.

Stimulert av dreping

De pekte på at det er fantasier om dreping og død som i første rekke stimulerer og har stimulert terroristen. Ifølge Husby har Breivik i årevis spekulert i hvem som skulle drepes. De sakkyndige viste også til at 33-åringen aktiveres i samtaler når han får snakke om dreping og død.

Breivik smilte og ristet på hodet flere ganger mens Synne Sørheim redegjorde for det de sakkyndige mener er den grunnleggende vrangforestillingen som ligger til grunn for diagnosen og massedrapene:

- Kjernen i hans vrangforestilling dreier seg ikke om politikk, men at han mener han skal berge oss alle fra undergang i en kamp mellom det gode og det onde. Han mener han har et kall og et ansvar for hvem som skal leve og dø, sa hun.

Breivik har en rekke ganger argumentert for at handlingene hans var «grusomme, men nødvendige» for å hindre at Norge blir overtatt av muslimer. Dermed påberoper han seg nødverge for de 77 drapene.

- Slik de sakkyndige ser det, er det ingen taktisk påstand. Det er et uttrykk for hans opplevde livsfare, sa Husby.

- I lang tid før 22. juli har han hatt opplevelsen av å være i livsfare. Opplevelsen var så konkret at han går til det skritt å drepe 77 mennesker.

Ifølge de sakkyndige mener Breivik at ansvaret for å redde landet, er forankret i en overordnet posisjon i en ikke-eksisterende organisasjon kalt Knights Templar. Husby viste til at politietterforskningen ikke har funnet noen holdepunkter for KT. Breivik selv har avvist politiets holdning.

- Nesten opphisset

Etter å ha observert Breivik i retten i ni uker var fortsatt de sakkyndige like overbevist om diagnosen som da erklæringen ble levert 29. november i 2011. Sørheim gjorde imidlertid et poeng ut av hvordan massedrapsmannen har fremstått i sal 250.

- Det opplevde ansvaret for hvem som skal leve og dø fyller ham med behag, selv om det også kan være tyngende. Han fremstår med en selvopplevd autoritet.

Torgeir Husby viste til samtaler de sakkyndige har hatt med terroristen om angrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

- Han understreket hvordan han hadde en strategi for å drepe eller drukne alle. Da var hans intensitet på topp og han blir nesten opphisset av å snakke om angrepene.

Retten har ikke blitt forelagt opptak eller detaljerte beskrivelser av avhøret av Breivik på Utøya. Husby forklarte at massedrapsmannen gikk rundt som om han var på befaring på en byggeplass.

- Han fremstår tilsynelatende uberørt med tanke på forventet normalreaksjon og er åpenbart stimulert av assosiasjonene. Dette er viktig å merke seg, sett i forhold til hans genuine engasjement.

De sakkyndige pekte på konkrete endringer i Breiviks adferd fra like før han flyttet hjem til mor i 2006. Moren forklarte for Husby og Sørheim at han forandret seg i løpet av perioden han bodde på gutterommet og trakk frem flere eksempler fra 2010. Ifølge Husby og Sørheim satt terroristen med en alvorlig psykisk lidelse og nærte detaljerte drapsplaner frem mot klokken 15.26 den 22. juli da bomben gikk av i Regjeringskvartalet.

Men Breiviks terror er ikke over, mener de sakkyndige:

- En kombinasjon av affektavflating, vedvarende drapstanker og fasttømrede vrangforestillinger med rett til å plukke ut offer og drepe, gjør observanten farlig og potent, sa Sørheim.

Etter den omfattende redegjørelsen rundt rapport nummer 1, ble retten hevet. Fredag vil aktørene få stille de sakkyndige spørsmål rundt funnene.