Risan mottok medaljen av fylkesmann Brit Skjelbred sist fredag.

Risan har vært medlem av Vestbyen idrettslag i 72 år, både som aktiv innenfor mange idrettsgrener men også svært aktiv organisasjonen og som dugnadsyter.

– Du har hatt en rekke verv i klubben, og du har vært en bidragsyter utenom det som er vanlig – et bedre kvalifisert æresmedlem er det vanskelig å oppdrive, sier klubben. Du har lagt ned tusenvis av dugnadstimer, og du er fortsatt aktiv i en alder av 80 år, sa fylkesmann Brit Skjelbred i sin tale.

– Liker å hjelpe andre

Hun trakk også frem Risans innsats i Trondhjems Turistforening hvor han har vært tilsynsmann på Storerikvollen i flere tiår.

– Her har du utført en kjempejobb med å holde det store turistanlegget åpent og velfungerende på alle måter, sa fylkesmannen.

I flere år har han også hjulpet til på Sota sæter ved innfallsporten til Breheimen nasjonalpark. Det har blitt mye skogsarbeid og vedhogst på turisthyttene.

– Jeg liker å holde hjelpe andre, og det gir samtidig en følelse av frihet. En blir god i kroppen av å være så mye ute og i aktivitet. Det er medisin, det. Jeg har aldri hatt noe sykdom, og er fortsatt aktiv, sier Risan.

Tor Risan på Storerikvollen turisthytte. Jobben innebar blant annet å hugge og kløyve 12 favn med ved årlig. Foto: Karl H. Brox

Dedikert og lojal

Også denne uka har han vært ute på dugnad med Bymarksveteranene.

– Vi er en veldig fin gjeng på 11–12 stykker nå. Vi var langt borti 30 da jeg begynte. Men det er mindre folk som vil være med å gjøre gratisarbeid nå, konstaterer 80-åringen.

Av Fylkesmannen fikk Risan også ros for å være en viktig brikke i Marka Rundt, Trondheims eldste og største turrenn som ble arrangert for første gang i 1946. Av NTNUI blir han kalt selveste Mr. Marka Rundt.

– De som har anbefalt deg, sier at de vanskelig kan se for seg en mer dedikert og lojal person, drevet av ren idealisme. Vi snakker mye om folkehelse for tiden, og alt arbeidet du har lagt ned, er en svært verdifull innsats for folkehelsen, sa Skjelbred.

Til Slottet

I unge år på 50-tallet reiste Risan til sjøs, og i mange år var han vaktmester ved gamle Sentralbadet i Trondheim sentrum. Han vokste opp i Ila i Trondheim og der bor han fortsatt.

Nå er Risan invitert til audiens hos kongen på Slottet.