Bak prosjektet står ForrBo eiendom og Dolphin eiendom, som gikk sammen for halvannet år siden. Med seg på laget har de fått Reitan eiendom.

Området som skal bebygges, ligger mellom Kjøpmannsgata og E14 og blir på om lag 13 000 m², hvorav 3000 m² er eksisterende bygninger, til en kostnad av 300 millioner kroner. Reitan Eiendom går inn med en tredel.

Dette blir byggetrinn én. Byggetrinn to og tre ligger i området ved Torget og østover, og vil også omfatte næring og boliger. Men de blir neppe realisert før om noen år.

Næring og bolig: ForrBo eiendom og Dolphin eiendom, i samarbeid med Rema eiendom, vil bygge butikker i første etasje og boliger i fire - fem etasjer. Rema 1000 vil etablere butikk på 600 - 700 kvm. Foto: ARC Arkitekter

Planene ble presentert i lokalene til ForrBo eiendom onsdag. Til stede var også Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan. Bak Dolphin eiendom står Øyvind L. Tidemandsen, som bl.a. grunnla sportskjeden XXL, nå styreleder og eier av Power.

Bygger mer: Stjørdal sentrum er under forandring. Til våren kan området mellom Kjøpmannsgata og den store p-plassen ut mot E14 bli bebygd. Her satt fra Torget.

Ifølge Arild Holten, daglig leder i Dolphin eiendom har de stor tro på Stjørdal, ikke minst når Trøndelag nå blir ett fylke fra årsskiftet. Næringslivet blomstrer og vil fortsatt oppleve sterk vekst i årene fremover.

Næringslivet deltar

- Næringslivet står i kø for å bli med på nye prosjekter. Det som holder noe igjen, er hvor stort behovet for nye boliger vil bli. Så snart den delen er avklart, vil de nye prosjektene kunne bli realisert, sier Holten.

Store planer: Daglig leder i Dolphin eiendom, Arild Holten, viser modellen av Byporten, en kombinasjon av næring og boliger mellom Kjøpmannsgata og E14 i Stjørdal. Nærmest Holten står Øystein Fjørtoft, daglig leder i Rema etablering og Jan Frode Johansen, adm.dir. i Rema franchaise. På andre siden av bordet står Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.

Stjørdal ligger midt mellom de to trønderhovedstedene Trondheim og Steinkjer. Stadig flere møter og arrangementer legges til Stjørdal, ikke minst takket være flyplassen. Hotellene bygger på for å kunne ta imot flere gjester. Det jobbes også med å utvikle den såkalte Norplasta-eiendommen nord for sentrum.

- Nå har vi fått med oss Reitan eiendom på å utvikle et helt kvartal mellom E14 og Kjøpmannsgata. Det planlegges næring i første etasje og mellom 60 og 90 boliger fra andre etasje. Totalhøyden blir på fire eller fem etasjer, opplyser Holten.

Samarbeider: ForrBo eiendom ved Tormod Salberg (t.v.), Rema eiendom, her ved Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan, og Dolphin eiendom ved Arild Holten, samarbeider om å utvikle Byporten i Stjørdal sentrum.

Eiendommen vil få en lukket hage i gårdsrommet. Leilighetene blir på 30–100 m², tilpasset folk i ulik alder. Rema 1000 vil ifølge regiondirektør Vidar Andersen i Rema 1000 Midt-Norge (unntatt Trondheim) etablere en butikk på 600–700 m² og en årlig omsetning på 70 millioner kroner. Gjennomsnittsstørrelsen for en remabutikk er for øvrig 900 m²

De øvrige skal bestå

- De eksisterende Rema 1000-butikkene i Stjørdal skal bestå. Vi ønsker også en remabutikk på Norplasta-eiendommen, men foreløpig har politikerne sagt nei til dagligvarehandel der. Den butikken kan omsette for 50 millioner kroner og bli attraktiv for bl.a. hyttefolket, forteller Andersen.

I det nye prosjektet i sentrum, som har Byporten som arbeidstittel, ser man for seg fem–seks butikker i første etasje. Rema 1000 er én av dem. Det forhandles med en annen stor aktør, men navnet vil ikke bli offentliggjort før i november. Utbyggerne sier prosjektet samsvarer med sentrumsplanen for Stjørdal. Byggestart kan altså bli til våren, med 15 måneders byggetid.

Under bygget kommer en stor parkeringskjeller. Også i Stjørdal ønsker man mindre biltrafikk i sentrum, til fordel for mer gange og sykkel. Da trengs flere parkeringskjellere. Daglig leder i ForrBo eiendom, Tormod Salberg, sier beboerne i Byporten kan nærmest gjøre sine innkjøp i tøfler. Det er bare å ta heisen ned til første etasje.

Regiondirektør Vidar Andersen er opptatt av at butikkene skal selge mer lokalprodusert mat.–Lokal mat selges best lokalt, mener han.

Man vil nå forsøke å finne hvilken lokal mat som fungerer best for salg i forretningene.–Vi vil ikke bare satse på kunder fra Stjørdal når det gjelder lokalprodusert mast. Vi håper det vil komme folk også fra andre steder for å handle, sier Andersen.

Vokser i Trøndelag

Ole Robert Reitan benyttet anledningen til å fortelle at det ikke står så ille til med Rema 1000 som det gis inntrykk av gjennom mediene.–Det er ikke fullt så strevsomt i Trøndelag som det hevdes. Her vokser vi og gjør at det er morsomt å satse her, bemerket Reitan.

Utvider: På denne tomta i Stjørdal sentrum kommer et helt nytt kvartal på 13 000 kvm, næring i første og boliger oppover i etasjene. Planlagt byggestart er til våren 2018.

Arild Holten sier det er ønskelig, sett fra et byutviklingsperspektiv, å ha mest mulig aktivitet på gateplan, med flere boliger i sentrum og parkering i kjeller. Stjørdal sentrum er veldig kompakt, og den eksisterende bygningsmassen egner seg godt til ombygging og utvidelse. Og det er fortsatt ledige tomter sentrumsnært, som kan fortettes.

Stjørdal kommune er den kommunen i Nord-Trøndelag med størst befolkningsvekst. I 2006 passerte Stjørdal 20 000 innbyggere. I år vil kommunen nå et innbyggertall på 24 000.