Ved midnatt 1. juni går startskuddet for de fleste lakseelvene i Trøndelag. Grunneier Ola Seem i Grong forteller til Trønder-Avisa at fiskeplasser som vanligvis ikke kan brukes før senere i sesongen, er klare til sesongstarten.

– Det er spesielt. Og det ligger veldig bra an for fluefiskerne som kommer hit. Nå går vannet stilt inn mot land, og det er strømkanter over mot den andre siden. Det er sånn vi bruker å se det i juli, sier Seem til avisa.

Se hvor du kan fiske laks for 100 kroner døgnet

- Badet i elva

Han karakteriserer forholdene i elva som optimale, både for de som står på land, bruker båt eller driver med fluefiske.

– Kontrasten til fjoråret er stor. Tidligere denne uka badet jeg i elva, det har jeg aldri gjort i mai før. Det er i alle fall 12 grader i vannet. I fjor var det to grader og sludd ved sesongåpningen, sier Seem.

Han er ikke redd for at elva skal få for lite vann.

– Det er meldt litt kaldere vær over helgen, da kommer nok namdalsværet. Det jeg er bekymret for, er at det kan bli en våt fellesferie – for erfaringen tilsier at vi skal ha et visst antall millimeter nedbør i året. De kommer vel i år også, sier Seem.

- Spesielle forhold

Fiskeforvalter Anton Rikstad mener også det er helt spesielle forhold i år, med nesten 20 grader i ferskvann. Det kan han knapt huske å ha opplevd på denne tiden av året.

– Laksen mistrives når det blir varmere enn 20 grader, og det er da vi får sykdomsutbrudd. Men det er ikke noen krise, sier Rikstad til Trønder-Avisa.

I Steinkjer derimot, der er det en anelse bekymring.

– Det er lite vann, og det blir mindre og mindre dess lenger opp i elva vi kommer. Men fortsatt er det fullt mulig å fiske. Spørsmålet er hvordan oppvandringa av laks har vært, det vet vi ikke ennå, sier Eystein Utheim til avisa.

Fisket i Figga og Ogna starter 1. juni mens Steinkjerelva og Byaelva åpner først 15. juni.

- Sjelden start

Også i Verdalselva og Stjørdalselva er det mindre vann en normalt, men det er ikke noen fare for fiskestarten.

Lenger sør i fylket meldes det også om uvanlige forhold i Gaula. Det varme og tørre været har ført til at fisken har gått opp tidligere også her, skriver Trønderbladet.

- Det er sjelden at det er slik i starten av juni. Jeg har hørt at det er observert fisk helt til Singsås og Rogstad, sier Johnny Hustad i fiskeutvalget i Støren Jeger- og Fiskerforening.

På Gaula natursenter kan du sikre deg gratis laksefiske de fem første dagene av årets sesong. Det er Støren jeger- og fiskerforening som deler ut gratiskortene.

- Vi har hatt tradisjon for å gjøre dette i mange år. Jeg har allerede fått henvendelser fra en god del interesserte, sier han.

Her er flere gode laksehistorier:

- «Oh, wow», det her er et skikkelig monster

Marte (7) tok storlaks i Nidelva

- Det villeste jeg har opplevd

- Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle få en monsterlaks i Norge

Følg Adresseavisen på  Facebook Instagram  og  Twitter.