14. september er det lokalvalg, men for de to Fosen-kommunene er det også folkeavstemning. Hos storebror Rissa er det klart flertall for samling, men det kan virke som om man har begynt å få kalde føtter i Leksvik: I mai i år var 60 prosent i Leksvik for, ifølge en innbyggerundersøkelse. Men en Sentio-måling fra august gir et knapt nei-flertall, ifølge Trønder-Avisa.

LES PLUSSKOMMENTAR: Trøndelags modigste politikere

- Det er en tendens til splittelse, og debattklimaet i Leksvik er blitt hardt. Det er mange følelser i sving, sier ordførerkandidat Bjørnar Buhaug (Sp).

Les kronikk: Kommunereformen - hvordan går det?

Les kommentar: Nå rakner det for regjeringens prestisjereform

Svært mye å tape

Partiet hans har ikke tatt standpunkt, men han og sittende Sp-ordfører Einar Strøm mener begge at kommunen har svært mye å tape på å si nei.

- Jeg håper jeg tar feil, men hvis vi sier nei til sammenslåing nå, så er det starten på slutten for videregående skole i Leksvik, sier Buhaug.

Flere frykter også at tettstedet Vanvikan vil løsrive seg fra Leksvik og gå til Rissa – og dermed splitte kommunen som bare har 3500 innbyggere.

- Dette er en historisk mulighet. For meg er sammenslåing viktigere enn selve valget, mye viktigere enn om jeg blir gjenvalgt til ordfører eller ikke, sier Rissa-ordfører Vollan, for tiden kjent som båtfører med bar overkropp på You Tube.

Situasjonen i Leksvik er spesiell: Sps menn taler altså varmt for, mens partiet Venstre er imot. Imot er også ordførerkandidat Knut Ola Vang (Ap):

- Jeg har tvilt meg frem til nei. Det er for mange ubesvarte spørsmål rundt NTE og videregående skole. Det er for skummelt å si ja sånn som det ser ut nå, sier Vang.

Kommunesammenslåing er ikke kjent for å være en vinnersak blant Sps velgere.

- Som ordførerkandidat må jeg være ærlig med hva jeg mener. Så får det bare gå som det går med valgresultatet, sier den unge ordførerkandidaten.

Hvis han vinner, blir han i så fall den yngste ordføreren i Leksvik, med sine 30 år. Den nest yngste var han hans mor, Borghild H. Buhaug, som var ordfører mellom 2003 og 2007.

Les også: Rissa: 71 prosent sier ja. Leksvik: 59 prosent sier ja

Les også: Rissa og Leksvik enige om intensjonsavtale

- Unngå harde fronter

Sommeren 2014 gikk kommunereformen gjennom i Stortinget, men den møter en stadig motstand. Det er ikke mange måneder siden kommunalminister Jan Tore Sanner (H) var på Fosen og skrøt av prosessen der. Statssekretæren hans vil ikke mene noe om hva som skjer hvis også Leksvik-Rissa-prosessen ender i ingen ting.

- Vi tenker ikke så mye om det, egentlig. Prosessen i Leksvik-Rissa går som den skal, så får vi se hva svaret blir, sier Jardar Jensen (H).

- Burde kommunene ta hensyn til innbyggerundersøkelsen heller enn folkeavstemninger?

- Vi ber kommunene å lytte til folket, så er det ulike meninger om hva som er best. Vår erfaring er at det blir steilere fronter når man har folkeavstemning. Det kan gi noen sår. Rådet må være å holde seg på et så saklig nivå som mulig, unngå for harde fronter og ikke piske opp stemningen. Man skal leve sammen i tiden fremover uansett hva resultatet blir, sier statssekretæren.

Adresseavisens kommunerevisjon

Denne saken er en del av Adresseavisens kommunerevisjon. Før høstens valg besøker vi utvalgte kommuner i Trøndelag og tar tempen på lokalpolitikken:

Fra Steinkjer:

Sak: - Sunt for politikken å få et skifte

Kommentar: Mørke skyer over bygdenes by

Fra Stjørdal:

Sak: Vigdenes kan gå på nederlag

Kommentar: Dette er årets trønderske valgthriller

Fra Orkdal:

Sak: Yassin vil tale innvandrernes sak

Kommentar: Orkdal har fått sin egen Marvin

Fra Malvik:

Sak: - Vil vise andre at det går an

Kommentar: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Sak: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Kommentar: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

foto
foto
Ordførerkandidat Bjørnar Buhaug (Sp) i Leksvik. Foto: dan ågren
foto
Rissa-ordfører Ove Vollan (H). Foto: dan ågren
foto
Ikke stinn brakke, men engasjement da Fagforbundet arrangerte valgmøte i Rissa forrige uke. Foto: dan ågren