I går startet rettssaken mot den overgrepstiltalte mannen i 40-årene fra Trondheim. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes opplyste i sitt innledningsforedrag om hvorfor politietterforskningen startet i 2015.

Mannen bodde da sammen med en samboer og hennes to gutter i Trondheim.

- 18. mars 2015 fikk politiet en kort anmeldelse fra barne- og familietjenesten. Det gjaldt seksuelle overgrep mot guttene, opplyste Soknes.

I tillegg ble mannen anmeldt for vold mot den nå tidligere samboeren.

LES OGSÅ (PLUSS): Politiet leter etter overgrepsofre i utlandet

Fant avstøpninger i kjeller

I august 2015 slo politiet til, og gjennomførte en ransaking i mannens bolig i Trondheim.

- I en safe i kjelleren hans fant de flere harddisker, cd-er og penisavstøpninger, sa Soknes.

I etterkant av den innledende etterforskningen, ble det gjennomført dommeravhør av de to fornærmede brødrene. Store deler av rettssakens første dag gikk med til avspilling av barneavhørene av de ene. I løpet av sitt andre avhør kom gutten inn på penisavstøpningene. Han fortalte at første gang dette skjedde, var han på en hyttetur sammen med tiltalte og en kamerat. De var begge i barneskolealder.

- Han ga oss penger og sa at vi ikke måtte si det til noen. 400-500 kroner var mye for oss, sa gutten, og la til at tiltalte ville ta penisavstøpninger av dem under påskudd av å kunne følge utviklingen deres.

- Det var han som spurte oss. Vi visste ikke hva dette var og at man kunne lage slike kopier, sa gutten.

Han fortalte også at den tiltalte pleide å tilby ham og vennene alkohol da de var på hyttetur alene sammen med ham.

Forsvarer vil foreløpig ikke kommentere

I forbindelse med de beslaglagte avstøpningene er mannen tiltalt for å ha begått seksuell handling med barn under 16 år, eller for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd. Politiet beslagla rundt 25 avstøpninger hjemme hos ham. Noen var merket og etterforskerne har funnet frem til fire fornærmede gutter - de to guttene til mannens tidligere samboer samt to andre gutter fra Trondheim. Mannen nektet straffskyld for å ha gjort dette innledningsvis under rettssakens første dag.

Hva tiltalte skulle med disse avstøpningene, ønsker ikke hans forsvarer Torfinn Svanem å uttale seg om foreløpig.

- Jeg vil ikke kommentere noe, før min klient han forklart seg i retten, opplyser Svanem.

Den tiltalte begynner sin forklaring på tirsdag.

Usikker på om han drømte

Mannen i 40-årene nektet også straffskyld for å ha utsatt sin tidligere samboers to sønner for overgrep. Dette er det alvorligste forholdet i tiltalen, og går på seksuell omgang med barn under 14 år. Brudd på denne paragrafen har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

Den ene broren forklarte seg om et mulig overgrep i barneavhøret som ble avspilt, men han var usikker på om dette var en drøm eller ikke, sa han til avhøreren. Førstestatsadvokat Soknes opplyser til Adresseavisen at forholdet gutten forklarte seg om, er å finne som en av postene i overgrepstiltalen mot mannen.

Bistandsadvokat Vibeke Meland representerer de fire norske fornærmede guttene i saken - de to guttene til tiltaltes eks-samboer samt de to andre guttene, som ifølge tiltalen skal ha blitt forledet til å ta penisavstøpninger.

Meland opplyser at det på vegne av de to brødrene vil bli lagt ned krav om oppreisningserstatning på totalt 400 000 kroner. På vegne av de to andre klientene krever hun 50 000 kroner hver i oppreisning.

- Denne saken er en påkjenning for samtlige, sier hun.

Erkjente å ha bestilt overgrep

Mannen i 40-årene er også tiltalt for å ha tatt initiativ til å få produsert overgrepsbilder og -filmer av unge gutter gjennom bestilling hos to personer i India og Filippinene. Ifølge tiltalen har politiet funnet tre indiske og en filippinsk gutt i overgrepsmaterialet, som mannen skal ha vært i besittelse av.

På den tiltalte mannens beslaglagte datautstyr fant politiet, ifølge tiltalen, 4000 overgrepsbilder og 174 -filmer. Ca. 27 av filmene og et større antall av bildene mener påtalemyndigheten er produsert av tiltalte selv, eller etter initiativ fra ham.

Da konstituert tingrettsdommer Øyvind Panzer Iversen mandag spurte tiltalte om han erkjente straffskyld for postene som omhandler bestilte overgrep i utlandet, erkjente mannen straffskyld.