I midten av juni var Edvin Tellebon Singstad (7) på tur i fjæra ved Flatholman i Muruvik. Sammen med besteforeldrene og lillesøsteren håpet han å finne en skatt.

- Han trodde først det var en pinne, men så skjønte han at det var en fisk. Ingen av besteforeldrene hadde sett en slik fisk før. Fisken var død, men ingen fugler hadde spist av den, forklarer mamma Aina Tellebon.

Mysteriet er løst: Fredrik Jutfelt ved NTNU er sikker på at dette er en nålefisk.

Mysterium i fjæra

Edvin tok vare på fisken, og turen bortover fjæra fortsatte. Bestemor kom etter hvert i prat med et eldre par som også var på fjæretur.

- Fisken ble vist frem, og den eldre mannen trodde det kunne være ei såkalt værsild. Edvin fikk beskjed om at han kunne tørke fisken og så henge den opp med nål og tråd slik at den viste vindretningen. Mannen hadde visstnok en sånn på hytta selv, gjenforteller Tellebon.

Edvin tok med fisken tilbake til Trondheim. Familien forsøkte å finne ut av hva slags fisk de hadde funnet, men de kom ikke til bunns i mysteriet. Edvin var uansett glad for å ha funnet fisken.

- Han synes det var spennende å finne den, og han mente at han hadde funnet en skatt i fjæra. Nå er den tørket ferdig, og vi skal henge den ute og se om den sier noe om været, sier mamma Aina.

- Stas

Edvin skulle gjerne ha tatt med fisken på skolen, men det ble for knapp tid før sommerferien.

- Han synes det er stas å ha funnet en fisk som ingen har sett før, sier hun. Familien ba Adresseavisen om hjelp for å komme til bunns i fiskemysteriet.

Fredrik Jutfelt, førsteamanuensis ved Institutt for biologi ved NTNU, er bare glad for å bli spurt.

- Jag gillar mysterium, er hans første reaksjon.

Han ber om å få bildet tilsendt og lover å komme tilbake med et svar.

- Edvin fant en nålefisk, forteller Jutfelt bare én time senere.

Tre eksperter svarer

Ifølge den svenske fiskeeksperten er nålefiskene i nært slektskap med sjøhester. Dessverre er det ikke så lett å artsbestemme Edvins eksemplar fordi halefinner og munn er borte. Etter å ha konferert med to fiskeeksperter, Josefin Sundin og Anna Andreassen, er de alle tre sikre på at det er en av disse artene Edvin har funnet:

Tangsnelle (Syngnathus typhle)

Stor kantnål (Syngnathus acus)

Liten kantnål (Syngnathus rostellatus)

Jutfelt sier at det er mest sannsynlig en av de to første fiskene, siden liten kantnål er uvanlig så langt nord som Malvik.

- Hvis man vet hvor man skal lete, så er det mulig å finne nålefisker. Men man ser dem sjelden fordi de kamuflerer seg, og ligner på sjøgress eller alger. De svømmer langsomt, men gjemmer seg godt, forklarer Jutfelt.

Pyntegjenstand

Han innrømmer at han ikke har hørt at det er vanlig å bruke nålefisker som værstasjoner, men han avviser ikke tanken.

- Før i tiden brukte de all slags mulige saker til å spå været, sier han.

Han foreslår likevel at familien tar vare på fisken og bruker det som interiørdekor.

- Det er fint som pyntegjenstand i hjemmet. Fisk er alltid fint, fastslår fiskeentusiasten.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter