– Kanskje har kvinner en alvorligere sykdom som ikke oppdages fordi de oppsøker lege for sent, sier stipendiat Tone Bull Enger.

Menn som er hjerteopererte har faktisk enda litt bedre overlevelse enn normalt for menn i samme aldersgruppe i de første syv årene etter operasjonen. For kvinner er det motsatt. Blant kvinnene begynner levealderen å falle fire år etter operasjonen, og så fortsetter den å falle mer fra år til år sammenlignet med jevnaldrende kvinner.

Mer alvorlig sykdom hos kvinner?

- Vi har ikke funnet årsaken til kjønnsforskjellen. Man kan bare spekulere i ulike forklaringer, sier Tone Bull Enger. Hun har studert overlevelse og ettervirkninger etter hjerteoperasjoner i sitt doktorgradsarbeid ved NTNU.

- Kanskje er kvinner med begynnende hjertesykdom tilbøyelige til å gå til legen senere enn menn. Kanskje er legene raskere til å tenke hjertesykdom hos menn enn hos kvinner? Menn og kvinners fysiologi er ulik. Det er også mulig at kvinner rammes av en mer aggressiv type hjertesykdom, sier stipendiaten.

«Unge» rammes hardere

Hvert år blir 4000 personer hjerteoperert i Norge, 600 ved St. Olavs Hospital. Gjennomsnittsalderen for menn er 66 år, mens den er 72 hos kvinner. Storparten av de hjerteopererte er menn (74 prosent).

Tone Bull Enger har funnet ut at de unge pasientene, i denne sammenheng betyr det personer under 70 år, har dårligere overlevelse enn normalbefolkningen. Forskerne har ikke funnet ut hva som kan være årsaken.

- Man kan tenke seg at personer som blir hjertesyke i relativt ung alder har en mer aggressiv sykdom enn de som rammes senere i livet. At en person som er 80 år får hjertesykdom er mer vanlig og naturlig enn at en 65-åring får det.

Hjerteklaffoperasjon

De aller fleste som blir hjerteoperert gjennomgår en bypassoperasjon. Operasjonen går ut på at kirurgen syr inn én eller flere nye blodårer som fungerer som bruforbindelser forbi trange partier i hjertets kransårer. Tone Bull Engers data viser at hjerteklaffopererte har dårligere overlevelse enn bypassopererte, men dette varierer mye med alder.

- I dag kan feil med hjerteklaffer oppdages uten at det blir gjort noe med. Så lenge pasienten ikke plages nevneverdig av det, avventer man. Det er usikkert om forskjellene i overlevelse er tegn på en mer alvorlig grunnsykdom, eller om det har sammenheng med ulike forløp og oppfølging etter operasjonen.

- Forutse komplikasjoner

(Dette avsnittet er korrigert 30. mars) Internasjonale data viser at 1–4 prosent av pasientene dør innen 30 dager etter hjerteoperasjon. Mens dødeligheten er langt lavere blant «vanlige» hjertepasienter, er den klart høyere blant personer med alvorlig, akutt hjertesykdom som trenger kirurgi. Nærmere 20 prosent opplever et svingende forløp etter operasjonen, og fem prosent får alvorlige komplikasjoner.

- Våre muligheter til å forutse hvilke pasienter som har en økt risiko for ettervirkninger kan forbedres hvis vi tar hensyn til nivåer av ulike stoffer i blodet før operasjon. Stoffene kan avsløre en dårligere reservekapasitet, kanskje en tendens til nedsatt organfunksjon som ikke har vist seg klinisk ennå, sier Tone Bull Enger.

Forskningen hennes tyder på at det finnes en genetisk sårbarhet for utviklingen av komplikasjoner etter hjertekirurgi.

Tone Bull Enger Foto: Privat