- Det neste steget blir at politikerne følger opp 22. juli-kommisjonens anbefalinger. Nå må samfunnet vise handlekraft på alle nivå. Dette må ikke ende i en partipolitisk krangel, påpeker han.

Her kan du lese rapporten i sin helhet

- Utrolig mye gikk galt

Nordmelan hadde forventet at kommisjonen ville komme med krass kritikk i dag. Allikevel er han overrasket over det han beskriver som en «totalslakt» av politiets innsats 22. juli.

- Jeg hadde forventet en usminket versjon, men alle manglene som ble påpekt i dag er sterk lesning. Vi har fått svar på det vi fryktet. Dette er en totalslakt av politiets holdninger og ledelse. Det er utrolig hvor mye som gikk galt den dagen, sier støttegruppelederen til adressa.no.

Han trekker spesielt frem punkt én og to i kommisjonens konklusjon

- Det er sterk lesing å vite at angrepet på Regjeringskvartalet kunne vært forhindret, og at myndighetenes evne til å beskytte ungdommene på Utøya sviktet, uttaler Nordmelan.

Seks hovedpunkt

Kommisjonen la frem seks hovedpunkt under sin pressekonferanse i dag.

  • Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.

  • Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7.

  • Flere sikrings- og beredskapstiltak for å vanskeliggjøre nye angrep og redusere skadevirkningene burde vært iverksatt 22/7.

  • Helse- og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende i akuttfasen på en god måte.

  • Regjeringens kommunikasjon til befolkningen var god. Departementene maktet å videreføre sitt arbeid på tross av skadene.

  • Med en bedre arbeidsmetodikk og et bredere fokus kunne PST ha kommet på sporet av gjerningsmannen før 22/7. Kommisjonen har likevel ikke grunnlag for å si at PST dermed kunne og burde ha avverget angrepene.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

- Fasit på et grusomt regnestykke

Mange unge liv kunne vært spart hvis politiet hadde gjort som planlagt, ifølge bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Svaret må bli at polititopper går av, konkluderer hun.

– Hvert minutt ble et barn drept på Utøya. Da er det veldig tungt å høre at kommisjonen mener politiet kunne vært der rundt klokka 18.15. Det er et grusomt regnestykke, sier Larsen til NTB.

Dersom den opprinnelige aksjonsplanen til Nordre Buskerud politidistrikt hadde blitt fulgt, ville de første politifolkene vært på Utøya snaut tjue minutter tidligere, konkluderer 22- juli-kommisjonen. Samtlige drap ved pumpehuset og på sørspissen av øya skjedde etter dette klokkeslettet.

– Vi mener første patrulje burde gjort mer for å skaffe båter og vurdere å ta seg dit selv etter avklaring med operasjonsledelsen, oppsummerte kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv etter redegjørelsen mandag.Larsen mener 22. juli-kommisjonens konklusjoner bør føre til avganger på ledelsesnivå, både lokalt i Nordre Buskerud og på toppen av Politidirektoratet. Det er ikke mulig å lære av kommisjonens funn med toppledere som i ett år har forsvart politiaksjonen, mener hun.

Alexandra Bech Gjørv gikk gjennom rapporten i dag. Det kom frem kritikk av både politi og PST. Foto: KRISTIN SVORTE