Nå skal Erik Lier (33) samle det beste av midtnorsk mat og drikke Trondheims nye mathall.

– Her skal du kunne ta med tanta fra Tynset og onkelen fra Amerika. Og det skal være en plass for familien; om barna griser eller mister maten i gulvet gjør det ingenting. Det skal bli en møteplass for matglede, hvor vi skal spre kunnskap om både maten og regionen vår, sier Lier.

I DAG KAN DU LESE EN FERSK UTGAVE AV EADRESSA HER.

Vil åpne i juli

Stjørdalingen begynte i jobben som butikk- og restaurantsjef i Mathall Trondheim 1. april. Sammen med Oi! Trøndersk mat og drikke og huseier Bøndernes Hus, jobber han og gründer Anne Morkemo på spreng frem mot åpningen av den 600 kvadratmeter store mathallen i Prinsenkvartalet. Målet er å åpne i juli.

– Vi har veldig stor pågang fra produsenter og bønder som vil ha varene sine inn i butikken. Og det er veldig mye bra produkter, vi er faktisk veldig flinke her i regionen, mye flinkere enn vi tror, mener han.

Mange liker

Lier er spent foran åpningen, men mener kundegrunnlaget er godt. Bondens marked er en stor suksess i Trondheim og Mathall Trondheim har nå drøye 8000 følgere på Facebook. 5000 av dem kom den første helga profilen ble opprettet.

– Vi merker veldig stor interesse. Mange har store forventninger til mathallen. De dagene det er Bondens marked vil vi sende folk dit, sånn at de også kan få møte produsentene. Men vi skal ha utvalget hele året. I forhold til lønn bruker nordmenn en liten av del av inntekten på mat. Men mathallen skal ikke prise seg ut, selv om en må regne med å betale mer for håndlagde oster enn masseprodusert gulost, sier 33-åringen, som tidlig ble glad i det trøndersk og håndlaget mat.

– Min første store matopplevelse som barn var da vi dro bærtur med familien og rørte eget syltetøy etterpå. De minnene sitter fortsatt sterkt, forteller han.

Raus og folkelig

Nylig ble det klart at han får med seg Mikael Leiknes fra Royal Gardens Søttitre som kjøkkensjef i restaurantdelen. Det blir ikke «fine dining», men heller gode smaker og rause porsjoner.

– Mikael var førstevalget mitt. Han har fått til veldig mye bra de stedene han har vært, og han forstår filosofien vår med tyngde på norske råvarer, samtidig som vi ikke er redde for utenlandske impulser. Vi skal være best på midtnorske råvarer, men det vi ikke har selv kan vi ta inn fra andre plasser. Vi skal ha en komplett butikk med alt av basisvarer til enhver tid, sier Lier.

Derfor blir det også tatt inn varer fra produsenter utenfor de midtnorske kommunegrensene.

– Olivenolje er vi ikke så gode på her i landet, så det må vi ta inn fra utlandet, sier han.

Alt i én butikk

Istedenfor flere utsalg, som Mathallen i Oslo har, skal den trønderske mathallen samle alt i én butikk. Butikken skal også samarbeide med restauranten.

– Det blir ingen kjøpte plasseringer, ingen får være eksklusive på noe. Trondhjemmerne får bestemme hva de har lyst på. Vi finner raskt ut hva som fungerer og ikke, og de som kommer innom oss skal få god hjelp på smaker og kombinasjoner og tilberedningstips.

Mat- og vinkurs, arrangementer, konserter og catering er andre ben som kan bli gode å stå på når hallen åpner.

Restaurantsommer

Lier kommer direkte fra jobben som restaurantsjef på sjømatrestauranten Ågot Lian, hvor også Morkemo er inne på eiersiden. Der har han hatt ansvar for å bygge opp kveldsserveringen av vin og mat. Samtidig har han blitt godt kjent med byens restaurantbransje.

– Jeg har lært å kjenne Trondheim godt nå. Det er bra å ta med seg inn i denne jobben, sier han

Han mener Mat-Trondheim står foran en spennende sommer med flere nyetableringer, i tillegg til Mathall-satsingen.

– Men er det plass til alle restaurantene?

– Det er veldig mye forskjellig og alle har sine særegenheter. Jeg tror det blir en god spredning og et godt tilbud til publikum som har blitt mer og mer kvalitetsbevisst, mener Lier. I sin nye rolle vil han jobbe aktivt mot byens restauranter for å fore dem gode, lokale produkter.

Proff på Bagatelle

Etter kokk- og serveringsskolen flyttet han til Oslo og var lærling på Bar og Restaurant i to år. Han fattet interesse for vin, og fikk tilbud om å bli med på Eyvind Hellstrøms lag på Bagatelle i Oslo. Samtidig med at han jobbet i restauranten, pendlet han til vinkelnerutdanning ved hotellhøyskolen i Stavanger. I vinkjelleren til den sagnomsuste restauranten rådde han over 1100–1200 viner.

– Det var den mest lærerike tida i mitt liv, sier han.

Lier snakker om å være profesjonell på jobb, ta imot gjester på en skikkelig måte, både høy og lav, og ikke minst lærte han mye om smak fra nestoren Hellstrøm.

– Han er ekstremt flink på smaker og sammensetninger.

Den nye vinen

Etter tre og et halvt år på Bagatelle var ryggen kranglete. Lier flyttet hjem til Stjørdal og jobbet som selger i familiebedriften Kansas, som har spesialisert seg på jeans.

– Det var helt til restaurantbransjen begynte å hyle igjen. Det er en sykdom en aldri blir kvitt, smiler Lier, som også har planer om ta ølkelnerutdanning.

– Øl er den nye vinen, fastslår han før han svipper innom ølspesialistene i Gulating. De er allerede på plass i Prinsenkvartalet og blir en integrert del av mathallen når den åpner.