De neste fire årene vil blant annet Høyre-politikeren Mari Holm Lønseth (24), SVs Ingrid Marie Sylte Isachsen (18) og Rødts Ragna Vorkinnslien (25) prege politikken i Trondheim. De er blant de 15 politikerne som er under 25 år, som har kommet inn i bystyret i Trondheim etter valget.

- Vi unge representantene vil ikke gjøre noe fordi det er sånn det har blitt gjort før, slik kanskje den eldre garden tenker. Vi har et litt annet perspektiv og kan ha nye løsninger. Vi kan ha en evne til å se noe på en helt annen måte. Det tror jeg er positivt, sier Vorkinnslien.

ADRESSA PLUSS: Ungdommen fosser inn i bystyret

- Tydelig signal

Hun tror det at inntoget av unge representanter i bystyret gjør at mange unge kommer tettere på de folkevalgte.

- Det er ofte utfordrende å nå frem til politikere. At mange unge nå har kommet inn i bystyret gjør at unge kan bli hørt. Det blir lettere for unge å ta kontakt, også er det lettere for oss unge folkevalgte å ta kontakt med andre unge om vi lurer på noe, sier hun.

Holm Lønseth er glad velgerne har gitt et tydelig signal om at man ønsker unge folkevalgte.

- Sammen har vi god kjennskap til skolepolitikken, og vi kan gjøre skolen bedre, sier 24-åringen.

- Vi kan bli enige om å få saker på dagsorden, selv om vi er uenig om løsningene, legger hun til.

Ble satt ut

18 år gamle Ingrid Marie Sylte Isachsen blir en av de yngste i nye bystyret.

- Jeg har sett at de unge har klatret mye på listene. Selv har jeg holdt meg stabilt, men er veldig takknemlig for alle personstemmene. Jeg ble satt ut og ydmyk da jeg så tallene, sier hun.

Sylte Isachsen mener det er bra at unge blir representert bedre.

- Jeg har vært bekymret for at ungdom er lett å se bort fra. Det er lett å tenke på de eldre eller de yngste. Jeg tror ikke de som ønsker en annen ungdomspolitikk roper høyest. Jeg tror også vi unge kan løfte saker for ungdom som nødvendigvis ikke har stemmerett, sier hun.

Frps Maria Alseth (20) er også klar for bystyret. Hun håper også å løfte frem saker som er viktig for barn og ungdom.

- Det er vi som er nærme disse sakene. Vi ser hvor skoen trykker for ungdom, slik som i kultur- og fritidstilbudet. Skolen er også viktig for oss, hvordan vi skal få tilpasset den best mulig. Der tror jeg vi har en fordel, sier hun.