Hele 4,4 milliarder kroner må Stjørdal regne med å investere i rehabilitering og nybygg av skoler, barnehager, omsorgsboliger, sykehjem, kultur- og idrettsanlegg i tiden frem til 2040.

Det fremgår av rapporten «Trondheimsregionen 2040». Nord-Trøndelags mest folkerike kommune er dermed den av Trondheimsregion-kommunene som må bruke desidert mest penger for å håndtere befolkningsutviklingen i årene fremover.

– I snitt betyr dette investeringer på 176 millioner kroner årlig. Det er ikke urealistisk for oss om man tar med selvfinansierende utbygging som for eksempel omsorgsboliger, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Skryter av omsorgsleiligheter

Satsing på omsorgsboliger skiller Stjørdal fra de andre trondheimsregion-kommunene. I dag har kommunen bare 55 beboere i sykehjem, men 248 plasser i omsorgsboliger. Tall fra kommunenes rapporteringssystem Kostra viser at kommunen har svært høy grad av boliger med heldøgns tilsyn, men bruker lite per plass, i forhold til sammenlignbare kommuner.

– Tilbudet her er kjempebra. Vi skal egentlig ikke klage på noe i det hele tatt, skryter Reidar Bekkavik (85). Sammen med kona Ingrid (88) sitter han i kantina ved Stjørdal bosenter, der de bor i en av omsorgsleilighetene. Bekkavik rister på hodet når det blir snakk om hvor mye folketallet i kommunene rundt Trondheim vil øke, og på hvor mye penger disse må bruke for å håndtere dette.

–Det er alvor til pengesummer det er snakk, sier han.

Milliardbeløp til omsorg

I årene frem til 2040 må bare Stjørdal nå regne med å investere 1,3 milliarder kroner i nye omsorgsboliger og ytterligere 550 millioner kroner i sykehjem ifølge rapporten fra Trondheimsregionen. Kommunen er også blant de fremste i landet på å bruke tekniske løsninger som skal sørge for at folk kan bo lengst mulig hjemme.

– Folk er friskere og lever lengre. Det er en utfordring å få på plass infrastrukturen for å håndtere dette. Men vi må også sørge for å utdanne dagens unge slik at de er sunne og produktive og dermed bidrar til å gjøre eldrebølgen mindre, sier etatssjef omsorg i Stjørdal, Hans Frederik Selvaag, og snakker om å skape helseklynger i kommunen for å kunne bruke ressurser på tvers.

Sparker til regjeringen

Ordfører Vigdenes understreker at kommunen allerede har gjort flere store investeringer som skal svare opp behovene fremover, blant annet kulturhuset Kimen, som formelt bygges av et utbyggingsselskap. Det er også bygd fem nye bosenter og renovert eller bygd sju nye skoler de siste årene. Han benytter anledningen til å utfordre regjeringen.

– Kommunenes inntektssystem kompenserer ikke vekstkommunene. Det må gjøres tunge investeringer før det kommer overføringer som følge av veksten. Dette har verken den rødgrønne eller den blåblå regjeringen greid å få til. Men før kom det mer penger til kommunene. Dagens regjering prioriterer kun storbyene, sier han.

Politikere, ansatte og beboere i Stjørdal som Adresseavisen har snakket med skryter av kommunens klare satsing på omsorgsboliger. Fra h. Ingrid og Reidar Bekkavik og Kitty Stokke som alle bor i omsorgsleiligheter ved Stjørdal bosenter under en sangstund i kantina. Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: FRANK CADAMARTERI