Bygget skal brukes av studenter og forskere, samtidig som det fungerer som et laboratorium.

- Det finnes ikke noe tilsvarende i verden. Laboratoriet vil sette oss på kartet internasjonalt, sier Terje Jacobsen, forskningsdirektør i Sintef.

I år skal det prosjekteres, neste år starter byggingen og innflyttingen i ZEB Flexible Lab skjer i januar 2020. Det nye laboratoriet plasseres i området mellom Realfagbygget og jernbanelinjen på Lerkendal. To tredjedeler av det 2000 kvadratmeter store bygget blir undervisningsrom og kontorer, resten er laboratorier og tekniske rom.

Ta større sjanser

- Laboratoriet skal vise frem og prøve ut ny teknologi for nullutslippsbygg. Våre forskningsmiljøer har vært involvert i byggingen av flere nullutslippsbygg i Norge, men dette har vært kommersielle bygg der vi ikke kan ta stor risiko. Når vi skal bygge et eget laboratorium kan vi være dristigere, sier Jacobsen.

Kontorbygget går inn som del av forskningssenteret for nullutslippsbygg ved NTNU og Sintef. Fra før har senteret reist en enebolig som fungerer som et levende laboratorium. Kontorbygget de nå skal i gang med blir i fullskala.

Laboratoriet skal brukes i undervisningen av både ingeniører og arkitekter.

Lages for å endres

I nybygget skal forskerne studere samspillet mellom brukere og teknologien. Bygget skal være så fleksibelt at man enkelt kan endre romutforming, eller bygge om for å få på plass nye tekniske installasjoner. Fleksibiliteten blir så stor at også deler av fasaden kan tas ned for å teste andre løsninger.

NTNUs og Sintefs tverrfaglige spisskompetanse skal utnyttes i byggingen. Prisen er 120 millioner og blir betalt i et spleiselag mellom Forskningsrådet, NTNU og Sintef.

En nullutslippsbygning på beste nivå skal produsere så mye fornybar energi at det veier opp for alle klimautslippene i forbindelse med materialfremstilling, bygging og driften i hele byggets levetid.

Arena for næringslivet

Det handler ikke bare om å lage et bygg som sparer, eller lager, maksimalt med energi. Kontorbygget må ha tekniske og arkitektoniske løsninger som gjør at det fungerer godt for brukene.

Forskerne vil se på hvordan brukerne påvirker energibruken, og hvordan de tilpasser seg nullutslippsteknologien. En del av brukerne av bygget vil være forskere som arbeider innenfor feltet.

Utviklingsarena for campus

Ambisjonen er at det nye bygget blir en innovasjonsarena for den omfattende campusutviklingen som NTNU skal gjennomføre. Målet er at det skal blir et forbilde med sine arkitektoniske kvaliteter, høye brukskvalitet og en fremtidsrettet materialbruk.

Jacobsen mener laboratoriet blir et løft for fagmiljøet, og vil gjøre det mer attraktivt å komme til NTNU og Sintef for å studere eller forske. Håpet er også å tiltrekke seg mer forskningsmidler, ikke minst gjennom EU-prosjekter.

Veidekke Entreprenør og Link Arkitektur sammen flere andre partnere har vunnet kontraktene for byggingen.

- Laboratoriet skal være med i utviklingen av nye løsninger for NTNUs campus, sier forskningsdirektør Terje Jacobsen i Sintef.