Slik oppsummerer politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre om grunnlaget for et fremtidig politi.

I stedet for seks politidistrikt slik Politianalysen og Politidirektoratet foreslo, går forliket mellom H, Frp og V ut på at Norge skal reduseres fra dagens 27 til 12 politidistrikt. Trøndelag blir ett politidistrikt, mens Sunnmøre politidistrikt slås sammen med Romsdal og Nordmøre.

– Det er positivt at Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir ett politidistrikt. Kommunikasjonsmessig og kulturelt taler for at dette bør vi klare på en god måte. Men jeg er litt overrasket over at Møre og Romsdal ikke blir med i et midtnorsk politidistrikt. Jeg gikk også inn for bare seks politidistrikt, men tror vi fint kan leve med 12, sier Moe.

Store forskjeller

Han peker på at det blir store forskjeller på politidistriktene rundt Oslofjorden og lengst nord i landet. Oslo politidistrikt og Sør-Øst politidistrikt vil få mellom 600000 og 800000 innbyggere, mens Øst-Finnmark skal betjene 30000 innbyggere. På den bakgrunn burde Møre og Romsdal vært en del av Trøndelag politidistrikt. Og mens Øst-Finnmark har 3,4 politiutdannede per tusen innbyggere, har Sunnmøre bare 1,1. Målet er at Norge innen 2020 skal ha to politiutdannede per tusen innbyggere.

– Din kollega i Nord-Trøndelag, Trond Prytz, som for øvrig går av for aldersgrensen til sommeren, foreslår at politimesteren i Trøndelag bør sitte i Stjørdal. Er du enig?

– Jeg ønsker ikke å spisse en mulig konflikt, men politimesteren har en viktig stilling. Han bør være nær operasjonssentral, påtale og distriktsovergripende etterforskningsenheter. Han må være nær tjenesteutførelsen, og ikke bare ha en administrativ funksjon. I Bergen blir politimesteren stilt til ansvar etter Monika-saken. Han må ha mulighet til å involvere seg i det daglige politiarbeidet, som når det settes stab.

– Kan jeg tolke deg som at du mener politiledelsen bør sitte i trønderhovedstaden Trondheim?

– Tolk meg som du vil.

Langstrakt distrikt

Trøndelag blir et langstrakt politidistrikt fra Drivdalen i sør til Majavatn i nord. Nils Kristian Moe understreker at det aller viktigste er hvordan polititjenesten utføres.

Nå vil han for tredje gang ta frem planene om en omfattende sammenslåing av lensmannsdistriktene i Sør-Trøndelag. Lensmannsdistriktene i Nord-Trøndelag kjenner han for dårlig til at han vil uttale seg.

– En ny inndeling av lensmannsdistriktene har vi jobbet med siden 2009, men har måttet legge dem i skuffen to ganger fordi vi har møtt lokalpolitisk motstand. Og derfor har vi måttet ansette lensmenn flere steder på midlertidige kontrakter.

– Ved at det blir ett politidistrikt for hele Trøndelag, regner jeg med at lensmannsdistriktet på Fosen vil bli større. Der ble flere kontorer slått sammen for vel ett år siden. Mange mindre lensmannskontor har i dag bare delvis åpent. En omorganisering er helt nødvendig for å gi befolkningen et mer operativt, synlig og tilgjengelig politi som kan sikre trygge lokalsamfunn.

Trenger 18 politiutdannede

– Motstanden ute i distriktene er stor mot at de skal miste lensmannskontoret?

– Gjennom en omorganisering vil vi spisse etterforskningen, vakt og beredskap. Responstiden vil bli bedre. Små lensmannsdistrikt gir et skinn av trygghet og ingen reell trygghet. Vi trenger 18 mann for å få døgnet til å gå opp. Et lite lensmannskontor klarer ikke dette.

Politiet har og vil få tilført flere nye stillinger. I Sør-Trøndelag har man på den bakgrunn kunnet øke bemanningen på krimvakta, opprette et eget voldtektsteam og et team som skal jobbe opp mot mobile vinningskriminelle.

Nå håper Moe på at Stortinget før sommeren får banket politireformen gjennom, slik at arbeidet kan starte så snart som mulig. Selv ser han på politimesterstillingen som så spennende og utfordrende at han regner med å legge inn en søknad. Han er konstituert i sin nåværende jobb ut året.

Beholder oppgaver

Moe synes det er greit at politiet beholder flere av dagens oppgaver som namsmannsoppgavene. Politiet skal fortsatt være hovedstevnevitne, ha ansvar for våpenforvaltning, uttale seg om skjenkebevilling, arrangementer og demonstrasjoner, godkjenning av vaktselskaper/ordensvakter, ha ansvar for barnehusene, utlendingsforvaltningen og uttransport, politiattest, Notarius Publicus, mottak av dødsfallsmeldinger og varsel om kremering.