Han var vakt utenfor restauranten Fire Fine, da han utførte det som beskrives som en redningsdåd i politiloggen.

- Vakta gjorde en helt enestående innsats. Det er ingen tvil om at han er en helt, sier operasjonsleder Bjørn Handegard til Adresseavisen.

Den dramatiske hendelsen fant sted om lag klokka 01.30 natt til søndag.

Beruset

Ei beruset ung kvinne havnet i elva rett utenfor restauranten.

- Emmanuel reagerte tvert. Han stupte ut i vannet med mobil, klær og sko, forteller Espen Selbo, som er barsjef ved Fire Fine.

Han var til stede natt til søndag, og er imponert over vaktas lynraske reaksjon.

- Du kan ikke kreve eller forvente at noen skal risikere sitt eget liv på jobb, men det Emmanuel gjorde var veldig bra. Det er utrolig at han reagerte så raskt, sier Selbo.

Sterk strøm

Det var iskaldt vann og sterk strøm i elva, i tillegg til at det var stupende mørkt.

- Emmanuel risikerte nesten livet med å hoppe uti, men jeg tror han reddet livet til kvinnen som lå og kjempet med strømmen i vannet. Dette kunne gått riktig galt. Jeg tror ikke hun hadde tålt mange minuttene i det kalde vannet, sier Selbo.

Onsdag stilte Fire Fine opp med en helt ny mobiltelefon til vakta, som hadde fått ødelagt mobilen idet han hoppet i vannet.

- Såpass må vi gi tilbake til en mann som tar så godt vare på våre gjester, sier restaurantens daglige leder Jan Tore Fladvad.

- Wow! This is great! Det skal bli godt å ha telefonkontakt igjen, sier en glad mottaker av mobilgaven.

Ikke redd

Emmanuel Odei forteller at han ikke rakk å tenke på noe som helst før han løp bort til kaikanten og stupte ut i vannet. Elva var svært høy på det aktuelle tidspunktet.

- Jeg var ikke redd og tenkte bare på at jeg måtte få kvinnen opp av vannet. Jeg trodde ikke hun ville greie seg så lenge i strømmen og kulda

- Nå blir du kalt en helt?

- Selv synes jeg ikke at jeg er en helt. Som dørvakt er jeg på jobb for å beskytte gjestene, så da ser jeg på dette som en del av jobben, sier Emmanuel Odei.

Det tok mindre enn ett minutt å få kvinnen i 20-årene opp av vannet. Hun ble tatt med inn i restauranten og pakket inn i varme pledd, og skal etter hva vi forstår ha greid seg bra.

Politiet ble også varslet, og en patrulje var på plass kort tid etter.

Stolt vaktselskap

Emmanuel Odei kommer fra Ghana, og har bodd fire år i Norge. Han har tidligere jobbet på lager, og har maritim utdanning, men jobber nå for det meste som dørvakt i helger, utleid av vaktselskapet PCM Security.

- Vi er stolt av å ha en slik ansatt, som handler så resolutt, sier daglig leder Per Magne Tronvoll i PCM Security.

Han understreker at de er opptatt av sine ansattes sikkerhet, og at Odei her har gjort mer enn hva de kan kreve av en medarbeider.

- Men vi er veldig glade for at han viser en slik imponerende innsats, sier Tronvoll.

Mangler jobb

Odei har de siste årene slitt med å få jobb.

- Jeg har kjempet en hard kamp for å få jobbe. Det er tøft fordi jeg har to tvillinggutter å ta meg av, så jeg skulle veldig gjerne hatt mer å gjøre, sier 28-åringen.

Han er vakt på ulike utesteder, og Jan Tore Fladvad i Fire Fine og Barmuda har prøvd å hjelpe han med mer jobb.

- Emmanuel er en veldig trivelig og dyktig medarbeider. Det er flott å ha en sånn mann på jobb, sier Fladvad.

Trives som dørvakt

Selv trives også Odei godt med å være dørvakt.

- Jeg elsker denne jobben, men skulle bare hatt en større stilling.

- Hva er det med dørvaktjobben du liker så godt?

- Her får jeg møte mange forskjellige mennesker, og jeg får også mange nye venner. Det er en veldig sosial jobb, sier Emmanuel Odei.

Det er mange restauranter i nærheten av elva og bassenget på Solsiden, men ifølge politiet er det svært sjelden at noen havner i vannet.

- Det går som regel veldig bra, heldigvis, sier operasjonsleder Bjørn Handegard.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Helten: Her reddet Emmanuel Odei en ung kvinne som havnet i vannet. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Barsjef på Fire Fine, Espen Selbo (t.v.), skryter av Emmanuel Odei etter redningsdåden. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen