Anne Nybjerkan fant ei to år gammel jente ligge livløs i bølgebassenget ved Pirbadet. Hun mener vaktholdet er altfor dårlig.

- Det var bare flaks at det ikke skjedde ei dødsulykke. Det var veldig nære på at det gikk galt, sier Nybjerkan, som er fra Støren i Midtre Gauldal.

Hun var søndag ettermiddag i Pirbadet sammen med samboeren og deres minste barn, som lekte seg i bølgebassenget. Det var ikke bølger akkurat da.

- Jeg snudde meg, og plutselig fikk jeg se ei lita jente ligge og flyte i vannet rett bak meg, sier Nybjerkan til Adresseavisen.

Blålig i ansiktet

Hun sa halvveis til seg selv: Ligger du og flyter? Det er jo noen unger som øver seg på å flyte i bassenget.

- Men jeg må ha fått en følelse av at noe var galt, for jeg kløp henne i foten. Hun reagerte ikke, og da så jeg at hun var livløs. Jeg snudde jenta rundt og så at hun var blå på leppene og blålig i ansiktet, sier Støren-kvinnen.

Hun overlot ansvaret for egne unger til samboeren og løftet den livløse jenta opp av vannet.

- Jeg løp inn mot land og ropte flere ganger om hjelp mens jeg løp opp på land. Jeg tenkte bare at hun var død.

Nybjerkan så ingen badevakt på dette tidspunktet. Hun tok den livløse jenta og la henne ned på gulvet. Da hørte hun flere folk som snakket rundt seg. Noen spurte om jenta pustet, og noen svarte nei.

Selv så hun seg ikke rundt. Hun så bare på jenta, men noen sa «nå må du gjøre jobben din, for faen!», og hun tror utsagnet var rettet mot badevakten.

Kom til for å hjelpe

Den klare beskjeden kom fra en annen badegjest, Line Skjervold. Hun var akkurat ferdig med å spise, da hun så Nybjerkan komme opp av bassenget med den livløse jentungen i armene.

- Jeg så sjokket i ansiktet til kvinnen og at barnet var blå i ansiktet, sier Skjervold.

Hun løp bort til Nybjerkan og den lille jenta, og ifølge Skjervold var det de to kvinnene som startet hjerte- lungeredning av jenta før badevakten ankom situasjonen.

- Vi måtte rope for å få ham til komme å bort. Da den unge badevakten kom, gjorde han ikke noe, men så på at vi jobbet. Så jeg ropte til ham at han måtte gjøre jobben sin. Da tok han over hjertekompresjonene. Da jeg ropte, «våknet» også Anne til, sier Skjervold som også er helsefagarbeider.

Hun sier hun ropte til vakta både for å få ham til å overta, fordi hun selv var usikker på om hun gjorde førstehjelpen riktig og i tillegg fordi hun selv hadde to syvåringer å passe på i badeanlegget.

En fæl opplevelse

Anne Nybjerkan sier hun ikke husker alt som skjedde, men at det viktigste er at jenta våknet.

- Jeg startet med innblåsing og badevakta bøyde seg ned og tok hjertekompresjoner. Jeg husker ikke helt hvem som gjorde hva i minuttene etterpå, men det er heller ikke så viktig. Det viktige er at jenta våknet til.

- Hvor lang tid var det da gått siden du fant henne?

- Det vet jeg ikke, men det tok sikkert ikke så veldig lang tid. Da jeg begynte å blåse inn, hostet hun litt, men hun var veldig apatisk da hun kom til seg selv, sier Nybjerkan.

Hun har gjennomført førstehjelpskurs, både gjennom utdanningen som hjelpepleier og i sin nåværende jobb som lærer, men hun synes det som skjedde på Pirbadet var fæl opplevelse.

- Jeg tenker på hva som kunne ha skjedd om jeg ikke hadde funnet jenta. Jeg tror ikke hun kunne ha ligget mye lenger i vannet, og føler at det var ganske alvorlig da jeg fant henne.

- Hva med foreldrene?

- Jeg snakket så vidt med jentas mor etter hendelsen. Hun fortalte at jenta hadde lekt sammen med ei venninne i babybassenget. Så hadde hun plutselig forsvunnet og de hadde lett etter henne, slik jeg forsto det, sier Nybjerkan.

Vil si ifra

Line Skjervold reagerer også på uttalelsen fra Knut Jørgen Pettersen, direktør i Stiftelsen Trondheim Pirbad som til Adresseavisen mandag sier «vi håndterte dette rett fra vår side».

- Jeg syns det blir feil at han trekker frem sine egne badevakter. Vi er ikke ute etter å ta noen, men vi blir bekymret. Det er snakk om barns sikkerhet og neste gang kan det være mitt barn. Jeg vil varsle nå som jeg opplevde dette, sånn at jeg har sagt ifra: Sikkerheten var for dårlig, sier Skjervold.

- Tafatt av badevaktene

Nybjerkan vil ikke klandre ungdommen som var badevakt, men det er en del forhold ved Pirbadet hun mener er kritikkverdige.

- Det er for dårlig vakthold, og jeg oppfatter vaktene som litt tafatte når det skjer en alvorlig ulykke. Livredningsarbeidet var lite profesjonelt i starten, sier Nybjerkan.

Hun synes det er dårlig at vaktene ikke har faste plasser.

- Det burde vært en vakt på hvert basseng hele tida, og badevaktene skulle vært bedre merket. Jeg synes det er klanderverdig av Pirbadet at vaktholdet er så dårlig. Jeg kommer til å si til mine venner og bekjente: Pass på ungene deres i Pirbadet, for det er ingen andre som gjør det, sier Anne Nybjerkan.

- Jeg er så glad for at jenta klarte seg. Det er det viktigste, men jeg synes Pirbadet bør gå gjennom sikkerheten sin, legger hun til.

Politiet har sett video

Krimvaktleder Kristian Mørkved sa til Adresseavisen mandag formiddag at videoen viser at badevakten var raskt på plass.

- Videoen viser at jenta flyter utover hvor det er dypere. Hun ruller rundt på magen, og en annen badegjest oppdager jenta. Gjesten bærer henne opp på land, og starter livreddende førstehjelp samtidig som personen roper etter hjelp. Badevakten er på plass sekunder senere, sa Mørkved.

Han sier også at det etter avhør av vitner og badevakter, ikke ser ut til å ha skjedd noe straffbart i forbindelse med nestendrukningen, men at det er opp til politijuristen å vurdere.

Pirbadet-direktøren

Direktør i Stiftelsen Trondheim Pirbad, Knut Jørgen Pettersen priser seg lykkelig over at det ser ut til å gå bra. Han var søndag i tett kontakt med badevaktene som var til stede, og snakket gjennom det som skjedde. Men han vil ikke kommentere selve hendelsen.

- Hvert tilløp til drukning er en politisak. Vi hadde en grundig gjennomgang om av hva som skjedde, og det er rett at politiet uttaler seg om saken, sier Pettersen til Adresseavisen.

- Gjorde dere alt rett?

- Vi håndterte dette rett fra vår side. Men det er en forferdelig hendelse som jeg er glad endte bra, sier Pettersen.

Han sier det normalt er én vaktleder og fem badevakter i Pirbadet.

- Det er ikke vakter på hvert basseng, men disse går rundt i badet. Kommunikasjonen foregår på radio. Alle vaktene, som må være over 20 år, har vært gjennom en grundig opplæring, og vi bruker mye tid og ressurser på hjerte-lunge-redning og vakthold, sier Pettersen.

Han har vært i Pirbadet i 13 år, og sier dette er tredje tilfelle hvor man må i gang med hjerte-lunge-redning.

- Vi har 370 000 besøkende årlig, men likevel har det skjedd tre ganger for mye, sier Pirbadet-direktøren.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

foto
Line Skjervold syns hendelsen søndag vitner om at sikkerheten i Pirbadet ikke er god nok. Foto: Privat