Grunnleggeren av Starmus-festivalen snakket lenge med den berømte britiske fysikeren for et par uker siden.

- Stephen Hawking er i bedre form enn før og sa til meg at han ser frem til å dra til Trondheim. Vi krysser fingrene for at helsetilstanden hans vil holde seg, sier Garik Israelian. Hawking, som lider av sykdommen ALS, fylte 75 år i januar i år.

Stephen Hawking er fremst av alle de forskerstjernene som kommer til Trondheim i juni. Da blir det mulig for hvem som helst å få med seg sju nobelprisvinnere, sju astronauter, der tre har vært på månen og totalt 28 vitenskapelige foredrag.

Presenterer programmet verden rundt

Starmus-festivalen kommer til å avvikle en serie med pressekonferanser ulike steder i verden fremover for å få oppmerksomhet rundt vitenskapsfestivalen som arrangeres 18.–23. juni i Trondheim. På den første pressekonferansen i Stockholm 6. mars skal May-Britt Moser delta. Både hun og kollega Edvard Moser er sterkt involvert i festivalen.

Israelian vil ikke si noe om artister som skal opptre på Starmus, men sier det er navn med stor prestisje i musikkverden. Han understreker at det vil handle om musikere som er nært knyttet til filosofien bak festivalen. Listen av foredragsholdere vil også bli utvidet fremover.

Enkeltbillett til Hawking

Det er ennå ikke bestemt hvor Hawking skal holde sine foredrag når han er i Trondheim. Men tanken er at han skal holde foredrag for sitt største publikum noensinne. Det betyr at trondheimsarrangørene må finne en arena der over 8000 mennesker kan sitte og høre på ham. I tillegg regner arrangørene med at Stephen Hawking deltar i flere sammenhenger under den seks dager lange festivalen i Trondheim i juni.

Det som derimot er helt bestemt, er at det blir mulig å kjøpe enkeltbillett for å få med seg foredraget til Hawking. I tillegg er det lagt ut 500 trondheimsbilletter til 5000 kroner. De ordinære billettene blir mye dyrere og kommer også til å stige i pris etter hvert som festivalen nærmer seg.

- Vi er i sluttfasen når det gjelder signering av kontrakter når det gjelder artister og vitenskapsfolk, sier prosjektkoordinator Karl Asmund Olsson ved NTNU. Inntil signeringen er i orden, holder de flere arenaer i byen åpne.

Hovedarena Trondheim spektrum

Hovedarenaen for de vitenskapelige foredragene blir Trondheim spektrum. Der er det plass til 3500 tilhørere. Spektrum er altså for liten for det store foredraget for Hawking. I tillegg har Starmus reservert en kvadrant på torget til arrangement rettet mot befolkningen i distriktet. Festivalen i Trondheim blir første gang Starmus inkluderer et lokalt program på en slik måte.

Prosjektkoordinatoren håper trønderne stiller opp.

- Du kommer til å være et mer opplyst menneske etter å ha deltatt på festivalen, sier Karl Asmund Olsson.

Premissleverandører

- På Starmus kan du få høre foredrag med premissleverandørene for hvordan verden kommer til å utvikle seg. Det er gøy å kunne ha et slikt arrangement i Trondheim med så mange av verdens fremste forskere holder korte populærvitenskapelige foredrag.

Han lover verdens ledende innenfor fagfelt som astrofysikk og verdensrommet, marinbiologi og havrommet og DNA.

- De som ikke deltar, kommer til å tenke etterpå at der skulle jeg ha vært, sier prosjektkoordinatoren.

Dette er resten av stjernelaget.

foto
Det første møtet: Sist høst kom Starmus-grunnlegger Garik Israelian (i lys jakke) til Trondheim for å hilse på ordfører Rita Ottervik, nobelprisvinner May-Britt Moser og Edvard Moser til høyre. Foto: Vegard Eggen
foto
Her bør du være: Prosjektkoordinatior for Starmus-festivalen, Karl Olsson tror folk kommer til å angre dersom de ikke blir med på Starmus-festivalen i juni. Foto: Håvard Haugseth Jensen