Skolen vil tidligst kunne åpne høsten 2022.

I dag er 180 elever og de ansatte etablert i midlertidige skolelokaler i gamle Ranheim skole. Her har de hatt tilhold i over ett år. De hadde en utsikt om at midlertidigheten ville vare i et par år til, frem til åpning av nyskolen på Jakobsli høsten 2019. Den nye og moderne Jakobsli skole planlegges for å huse omkring 700 elever fra Olderdalen, Øvre Charlottenlund og det kommende boligområdet på Overvik.

Elever får ikke oppleve ny skole

I formannskapsmøtet 27. juni 2017 ble politikerne orientert om stans i prosjekteringen av nyskolen.

- Vi har søkt oss til Jakobsli skole fordi vi ønsker å bidra til å lage en ny skole, sier rektor, Torunn Hergum, på vegne av seg selv og sine ansatte.

Nå kan det se ut som førsteklassingene som begynte på den midlertidige skolen i fjor aldri får oppleve en ny skole på Overvik-området.

- Det er klart det blir en nedtur når vi må avbryte prosessen og legge den på is. Når vi fikk vite at det kan gå helt frem til 2023 før vi kan åpne, forsvant nyskolen ut av syne for mange, sier hun.

Skoleplanleggingen har gått sin gang. Arkitektene i Vi-a-Vis og Agraff Landskap vant arkitektkonkurransen om utforming av nybygget. Det er vedtatt idrettshall, uteområde med 11'erbane for fotball, helsestasjon, kultursal, aula med plass til 400 tilskuere og rom for korpsøving for 100 barn, samt en skolehage.

Stor usikkerhet i utgangspunktet

- Som rektor, ansatt i Trondheim kommune, må jeg tro på de politiske vedtakene. Derfor har jeg valgt å se på dette som et langt svangerskap. Det er ikke noen vits i å fokusere negativt, da blir det et dårlig svangerskap. Dette er en hyggelig prosess å jobbe med, sier Hergum.

Men rektoren stikker ikke under stol at usikkerheten har vært stor.

- Det har vært et gyngende grunnlag hele veien. Vi har visst at Fylkesmannen sier nei til det politikerne har vedtatt og at saken sannsynligvis går til departementet, sier rektoren.

Jordvern og trafikkutfordringen

Både Fylkesmannen og Statens vegvesen har levert flere alvorlige innsigelser mot den overordnede planen på Overvik. Av de opprinnelige tolv, gjenstår fremdeles seks innsigelser. Disse handler først og fremst om trafikk, jordvern og plassering av nye Jakobsli skole.

I august 2016 vedtok det politiske flertallet å legge skolen utenfor Overviks eget område, til et LNF-område (landbruks-, natur- og friluftsområde). Her det ikke tillatt med annen bygge- og anleggsvirksomhet enn den som har direkte tilknytning til landbruk. Området må omreguleres og denne prosessen vil ta tid.

Rådmannen skriver i et notat til formannskapets møte 27. juni i år at det ikke er forsvarlig «å gå videre med detaljprosjektering og anbudsunderlag før det er stadfestet at kommunen får bygge på tomten ...»

Formannsskapet sluttet seg til rådmannen. Dermed ble ikke de estimerte 10 millionene til å utarbeide konkrete planer for skolens utforming bevilget nå. Det ligger fortsatt nærmere 10 millioner i budsjettet til å fortsette reguleringsprosessen, som vil pågå fram til neste sommer.