- Velinformerte pasienter som står på får oftere vurdert behandlinger som ikke inngår i retningslinjene i Norge. Det å være ressurssterk er ikke en ulempe for en kreftpasient, sier Stephanie Geisler.

Hun er kreftlege ved Aleris i Oslo. Torsdag skrev Adresseavisen om en ny studie gjort av fagfolk ved St. Olavs Hospital og Haukeland sykehus. Studien viser at operasjon av svulst i lunge og svulst i hjerne med kort tids mellomrom ser ut til å redde liv.

Uvanlig behandlingsform

Behandlingsformen er uvanlig i Norge og Europa. Standard behandling for pasienter med lungekreft og spredning til hjernen er cellegift og/eller stråling – som kun er livsforlengende.

Sjansen for å leve etter tre år med sykdom er nær null prosent med standardbehandlingen.

Sto på sitt

Eiendomsinvestor Terje Roll Danielsen fortalte torsdag sin sykdomshistorie i Adresseavisen. Han fikk den uvanlige kirurgiske behandlingen da han ble diagnostisert for snart to og et halvt år siden. Stephanie Geisler kjenner til historien.

- Terje Roll Danielsen var sprek og sto på sitt. Fagfolk valgte å operere ham, selv om operasjonene kan være forbundet med stor risiko, sier Geisler.

Tid til å venne seg på sykdommen

Lungekreft er kreftformen som tar flest liv i Norge. 30–50 prosent får spredning til hjernen.

- Diagnosen er svært alvorlig, men heldigvis har mye skjedd i utviklingen av behandling for sykdommen de siste årene. Tidligere fikk pasientene diagnosen – så døde de. I dag lever lungekreftpasientene lenger og får tid til å venne seg til å leve med sykdommen. Med det kan de i langt større grad engasjere seg, sier Geisler.

Alle lungekreftsyke som ikke har spredning blir vurdert for kirurgisk inngrep for å fjerne lungesvulster. Pasientene som får påvist spredning til hjernen blir vurdert på samme måte, men er sjelden aktuelle for kirurgi.

- Det er uvanlig at pasienter med spredning får operasjoner i dag, og det var enda mer uvanlig da Terje Roll Danielsen fikk operasjonen i 2013, sier Geisler.

Kan la seg «forlede»

Leder i Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm, sier at pasienter som står på lettere kan få individuell behandling.

- I tilfeller hvor pasienter som står på selv, eller har pårørende som gjør det, kan leger «forledes» til å prøve behandling de ellers ikke ville prøvd. Men det er ikke slik at ressurssterke får annen behandling enn hvermannsen. Alle behandlingssteder i Norge følger de nasjonale retningslinjer innen behandling, sier Sundstrøm, som også er overlege ved St. Olavs Hospital.

- Pasienter som ikke aksepterer at legene sier nei til enkelte behandlingsformer, drar gjerne utenlands til for eksempel Tyskland, Sveits eller Mexico. Flere steder i verden er det klinikker som gjør hva som helst for pasienten – så lenge de får penger, sier overlegen.

God allmenntilstand

Det å være ressurssterk alene er ifølge Sundstrøm ikke nok til å få uvanlig behandling.

- Det er bare i tilfeller hvor pasienten har god allmenntilstand og hvor svulsten i lungen er teknisk operabel at man kan forsøke en aggressiv, kurativ lokalbehandling. Resultatet kan være flere langtidsoverlevende og kanskje til og med noen som er kurert, sier Sundstrøm.

Adresseavisen 13. august.
Adresseavisen 15. august.
Leder i Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm, tror sterke pasienter og pårørende betyr noe for behandlingen den kreftsyke får. Foto: LENA KNUTLI, Adresseavisen