– Mitt politiske engasjement er ikke forsvunnet, men det er en tid for alt. I mellomjula bestemte jeg meg for å gi nominasjonskomiteen beskjed om at jeg ikke er aktuell for en ny nominasjon.

Merethe Ranum ble innvalgt i bystyret ved valget i 2007, og rykket inn som en av partiets kommunalråder i formannskapet fra første dag. Nå skal hun sitte ut denne valgperioden for Høyre, og så søke nye oppgaver utenfor politikken.

Fryktet ikke kamp

I nominasjonsprosessen i Trondheim Høyre har det lenge vært antydet at krefter i partiet ønsker utskiftinger på toppen av listen. Leder i nominasjonskomiteen, Frank Jenssen, har tidligere sagt at ingen navn er fredet i partiet, og at det kan bli aktuelt med bytter også på de øverste plassene.

Merethe Ranum avviser at en mulig kamp om andreplassen på listen, en plass hun hadde ved begge de foregående kommunevalgene, er årsaken til at hun nå offentliggjør at hun ikke lenger er kandidat til en topplassering.

Tiden er inne

– Det kan godt hende jeg ville blitt utfordret om jeg hadde stilt opp. Men jeg er slett ikke redd for en kamp og en diskusjon om hvem som skal toppe listen. For fire år siden ble jeg også utfordret, men fikk støtte fra nominasjonsmøtet til tross for at komiteen innstilte annerledes. Jeg har alltid ment det er sunt med rotasjon i politikken, og at det skal være konkurranse om slike tillitsverv. Jeg er ikke lei av politikk, men hadde jeg gått for en ny periode ville jeg drevet med dette i fem nye år. Jeg har rett og slett kommet til at dersom jeg skal gjøre noe annet, så er det nå tiden er inne for det, sier Ranum.

Hun ser samtidig frem mot den kommende valgkampen hvor hun vil jobbe for fullt for et politisk skifte.

Merethe Ranum sier hun ikke har noen planer for livet etter politikken, men vil vurdere flere muligheter. Hun har fortsatt permisjon som seniorrådgiver i Domstolsadministrasjonen, men er åpen for at hun også kan tenke seg en annen jobb når tiden i rådhuset er over.

– Jeg er veldig privilegert som har fått drevet med politikk på heltid i så mange år. Nå har jeg lyst på en jobb hvor jeg kan kombinere min yrkesbakgrunn som jurist og advokat med erfaringen jeg har som politiker. Men jeg vet ikke hva det blir til, sier hun.

Tåle stormen

Merethe Ranum sier hun har trivdes i rollen som politiker, og roser både politiske allierte og motstandere i rådhuset. Hun har levd et liv i opposisjon i snart åtte år, men mener likevel at Høyre har vært en viktig pådriver på en rekke politiske resultater i de to periodene hun har vært en del av bypolitikken.

– Man må lære seg å tåle at folk både misliker og liker det du gjør. Selv om vi har vært i mindretall mener jeg at Høyre har presset flertallet i riktig retning i en rekke saker. Innen barnevern, byplanlegging og i retning av en mer ansvarlig økonomisk politikk for Trondheim, sier hun.

Kommunalråden vil imidlertid ikke blande seg inn i diskusjonen om hvem som skal ta over plassen hennes når hun nå trer til side.

– Det er mange flinke folk som står klare til å ta over. Jeg er sikker på de finner noen som kan gjøre en utmerket jobb. Jeg er mest opptatt av at det nye laget er mangfoldig nok, både med hensyn til kjønn og alder, men også yrkesbakgrunn og utdanning, sier Ranum.