Er du tjuvradd bør du derfor bli minst like redd om du får grønne uniformer løpende etter deg, skriver Aftenposten.no.

Fra mandag skal et hundretalls mannskaper dresses opp i de nye kjeledressene i et stoff kalt «urban kamuflasje».

Skilte seg for mye ut

De gamle, sorte uniformene skilte seg for mye ut i folkemengder, og kunne spottes på lang avstand.

Derfor er det valgt en dusere grønnfarge til den nye innsatsuniformen:

– Den består av bukse, jakke og overdel. Den nye uniformen skal erstatte kjeledressen som daglig uniform for våre nasjonale beredskapsressurser, sier politiinspektør Reidar Foss i Politidirektoratet.

To års testperiode

Under uniformsjakken er det solid plass til skudd- eller stikksikre vester, mens jakkelommene er spesialsydd for å romme andre arbeidsredskaper. Stoffet er flammehemmende, og har forsterkede kneputer.

Består uniformene testperioden på to år blir dette trolig fremtidens innsatsuniform for politiet over hele landet.

Testes ut i Oslo

Det nykomponerte politiantrekket skal nå testes i Oslo politidistrikt de neste to årene. Internt i politiet har det hittil ikke kommet kritikk eller debatt om uniformspilotens utseende og farge.

Det har i hvert fall ikke vært et tema som er tatt opp med Audun Buseth, hovedverneombud for politi- og lensmannsetaten.

– Nei, denne piloten skal først nå testes isolert i Oslo, så får vi se, sier han til Aftenposten.

Han antyder at fargevalget er egnet til å skape debatt.

– Tradisjonelt har politiet hatt blå og svarte uniformer, mens Forsvarets uniformer har vært grønne og grå, sier Buseth.

– Viktigst at man ikke fryser

Det vil være tillitsvalgte lokalt og i de ulike enhetene som skal være med på å evaluere de nye uniformene sammen med politiledelsen.

– Det som først og fremst er viktig for dem som skal bruke uniformene, er at hvordan antrekk fungerer i bruk, at uniformene er funksjonelle og at man holder varmen, sier Buseth.

Den sorte kjeledressuniformen som politiet bruker under taktiske og spesielle oppdrag skal skiftes ut. Foto: NTB scanpix