- Det er sett et skred fra Frusalhals-området, og det er noe vi sjekker ut nå så langt vi klarer, sier innsatsleder Espen Bakk til adressa.nos reporter på stedet like før klokka 12.00.

Hovedredningsselskapet melder på Twitter at det er Orion-flyet som har oppdaget skredet.

Han opplyser at Sea King redningshelikopter har gode forhold med tanke på søket. Klokka 13.25 ble det meldt at politihelikopteret hadde kommet til søkeområdet.

- Vi har et Orion-fly som svever over området og prøver å fange inn signal. Så langt er det ingen sikre signal, men vi har fått noen svake signal fra Glennfjellet som vi undersøker hva er. Det er foreløpig udefinerbart hva dette er, sier Bakk, som understreker at skredet og de svake signalene er fra to forskjellige steder.

Presse- og informasjonsoffiser Stephen Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser at Orion-flyet er et langtrekkende patruljefly.

- Den er utstyrt med radar og avansert kamerautstyr, og er i fredstid brukt til etterretning og overvåkning forteller Olsen.

Sender lavinehunder

Det er krevende leteforhold rundt Litlskjorta hvor de fire savnede har vært på fjelltur siden mandag formiddag.

Fire lavinehunder er også blitt bedt om å bistå i søket.

Bakk forteller at det finnes hytter, men at de ligger langt utenfor søkeområdet.

- Det er ingen livstegn fra området ennå. Å sette inn leteressurser på bakken er ikke aktuelt på grunn av skredfare. Vi må se an været og meldingene vi får fra Sea King, sier han.

Store snømengder

Innsatslederen forteller at været skal bli bedre og at det er brukbare søkeforhold.

- Så langt har jeg nok mannskap, men det er umulig å sende opp snøscootere. Det har nok kommet opp mot én meter med nysnø de siste to døgnene, sier innsatsleder.

Sivilforsvaret har også sendt ressurser, og tre personer fra Romsdal fjellredningsgruppa er igjen på et sikkert område i fjellet. Det er vanskelig å sende inn folk i kjerneområdet på grunn av snøskredfaren og de store snømengdene som har kommet.

Norsk Folkehjelp Nesset og Heimevernet er også koblet inn i søket. Begge opplyser om dette på Twitter.

Sea King-helikopteret dro fra Ørland hovedflystasjon klokka 06.45, og fikk kun til å søke i nedre del av fjellet.

Måtte fylle drivstoff

De måtte etter hvert avbryte søket fordi været ble dårlig, men like før klokka 10.00 var det mulig å lette fra Brandstad igjen, og helikopteret fikk gjort et lite søk.

- Nå er helikopteret på Kvernberget for å fylle drivstoff. Det er helt bingo når de kommer seg opp i lufta igjen, sier redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Selv om skyene skulle komme lenger opp, vil helikoptermannskapet fortsatt slite med å se konturene av fjellet, og de må holde avstand.

- Alt blir hvitt, og det gir en utfordring når man skal fly.

- De om bord skal se etter personer på bakken, og de vil også bruke varmesøkende kamera og bruke søkemottaksutstyr for å peile inn eventuelle skredsøkere, sier Bull.

Han tror det blir flere turer opp og ned i løpet av dagen.

Del av en gruppe

LES MER. - Har ikke gitt opp håpet

De fire savnede var en del av en gruppe på seks menn i alderen fra 20-årene til 40-årene la ut på toppturen mot Litlskjorta ved ti-tiden mandag morgen. På grunn av uværet snudde gruppa før de kom til toppen. To personer tok seg ned igjen, mens de fire som nå er savnet ville gå til Frusalhalsen.

Men gruppen på fire møtte aldri som avtalt på Brandstad klokken 15 mandag ettermidag. Klokken 17 ble politiet varslet om de fire savnede mennene.

foto
Dette kartet viser det aktuelle leteområdet.
foto
Sivilforsvaret setter opp telt på Brandstad hvor koordineringspunktet er satt opp. Foto: LUDVIG KILLINGBERG JR