- Jeg håper folk nå vil vise solidaritet med Dahls og boikotte Olavs Pub og Spiseri.

Det sier Jan Lillebo, som er hovedtillitsvalgt for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund ved E.C. Dahls Bryggeri.

Bakgrunnen for uttalelsen er at puben har inngått en avtale med bergensbryggeriet Hansa som ny hovedleverandør av øl og andre drikkevarer.

Eies av rørsla

Avtalen blir i tirsdagens utgave av Adresseavisen bekreftet av Anne Cathrine Sandnes, som er daglig leder ved Nova hotell, kurs og konferanse.

Det er Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) som eier både Nova hotell, kurs og konferanse og Folket Hus, der den aktuelle puben ligger.

Arbeiderbevegelsen i Trondheim har i flere år stått på barrikadene for det hardt pressede Dahls-bryggeriet på Lademoen.

Nå reagerer flere internt på at rørslas eget skjenkested velger Hansa.

«Aprilspøk»

- Dette var et lite sjokk. Jeg trodde ikke det var sant. Jeg måtte ta noen telefoner og høre om det var en aprilspøk, sier fagforeningsleder Erling Weydahl i dagens avis.

Weydahl har opprettet en Facebook-gruppe, som i skrivende stund har snaue 600 medlemmer. Ølbyttet blir debattert av flere med verv i den trønderske fagbevegelsen.

Ledelsen ved Nova hotell, kurs og konferanse understreker overfor Adresseavisen at det fortsatt vil være mulig å kjøpe Dahls-øl ved Olavs Pub og Spiseri.

Men det er ikke godt nok for Jan Lillebo ved E.C. Dahls, som minner om «tusenliterstankene i kjelleren som blir fylt opp av Hansa».

Hansa på 1. mai

- Når Dahls-eier Ringnes velger å nedskalere virksomheten i Trondheim, var det bare et tidsspørsmål om når Hansa ville gjøre fremstøt. De følger nøye med på hva som skjer, sier Lillebo.

Byttet av hovedleverandør fra Dahls til Hansa ved Olavs Pub og Spiseri ble styrebehandlet i Nova hotell, kurs og konferanse. Eierselskapet AØF, som består av byens fagforeninger, skal bare ha hatt saken til orientering.

Den nye avtalen trer i kraft på 1. mai. Avtalens verdi eller varighet er ikke offentlig kjent, da verken Ringnes eller Nova hotell, kurs og konferanse har ønsket å gå ut med detaljer.

E.C. Dahls bryggeri produserer nær ti millioner liter Dahls-øl i året. I går hevdet flere kilder overfor Adresseavisen at Olavs Pub og Spiseri tar tar nær ti prosent av dette volumet, uten at Ringnes sentralt ville kommentere det.

- Skal ha Dahls

Etter det avisen forstår i dag er tallet imidlertid overdrevet, selv om puben fortsatt blir karakterisert som en «betydelig kunde».

Daglig leder Anne Cathrine Sandnes ved Nova hotell, kurs og konferanse mener det er «leit» at Lillebo oppfordrer til boikott.

- Vi har og vil fortsatt ha et godt forhold til Ringnes og Dahls, også i fremtiden. Vi skal fortsatt ha et tappetårn med Dahls-øl i Olavs-puben. Det må presiseres, sier Sandnes, og legger til:

- Det er leit at det oppfordres til boikott, og særlig når det er slik at vi fortsatt skal tilby Dahls som én av flere leverandører.