Trygg Trafikk har vært ute med tellekorpset sitt og de har telt reflekser på folk rundt omkring i Norge. Sør-Trøndelag er blant bunnfylkene med 24 prosent, mens Nord-Trøndelag kan skilte med 34 prosent, som er like over landsgjennomsnittet.

- Årets resultat er skremmende. Kun to av ti sørtrøndere bruker refleks, sier distriktsleder Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

- Livsfarlig

Han synes det er urovekkende at så mange ikke vil ta mer vare på seg selv og sine nærmeste.

- Jeg opplevde nylig selv å møte to syklister som hadde verken lys eller refleks, selv om de syklet på kvelden. Dette er livsfarlig. Nå må folk ta seg sammen. Dette handler om å redde liv, understreker han.

I Nord-Trøndelag er det tre av ti som tar på seg en refleks i vintermørket, men distriktsleder Frode Skjervø er ikke imponert.

- Det er skremmende dårlig at en gjenstand som kan ha så stor effekt blir glemt av så mange. Det er litt sjokkerende at mange oppegående voksne glemmer å ha på seg refleks, sier han.

- Skyldes sløvhet

Tellingen ble gjennomført både på bygda og mer bynære strøk, og resultatet i Sør-Trøndelag viser at folk på bygda er flinkere til å bruke refleks. I Nord-Trøndelag ble det motsatt resultat. Her var det byfolket som var flinkest.

- Mange tenker nok at man «bare skal på butikken, bare skal på trening eller bare ta bussen». Det er like viktig for innbyggere i byen å være synlig som de som er på bygda, sier Børseth.

Både Børseth eller Skjervø mener det bør være helt naturlig å tenke på refleks like før man går ut i mørket.

- Dette handler om ubetenksomhet og sløvhet. Jeg tror barn og unge kan påvirke sine foreldre til å bli flinkere. Ungene er flinke, mens voksne glemmer seg selv, mener Skjervø.

- Frykter alvorlig ulykke

I Sør-Trøndelag har Trygg Trafikk også bedt ungdom om å gå på refleksjakt hjemme. I snitt fant ungdom tolv reflekser hjemme.

- Det har vært ti dødsulykker i fylket i år. Det er ti for mange. Jeg er svært bekymret for at vi skal få en alvorlig hendelse knyttet til mangelfull refleksbruk nå, spesielt fordi det ikke er noe snø på bakken, sier Børseth.

Skjervø forstår ikke helt årsaken til at folk ikke bruker refleks. De finnes i alle fasonger og former, og er mulig å kjøpe overalt.

- Det er også mange som gir bort reflekser, blant annet Trygg Trafikk. Det er ingen unnskyldning at de ikke er fine, for nå finnes det alle slags design, mener han.

Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

- Andelen som bruker refleks må opp, og vi håper på en stor refleksaksjon i 2015, sier Børseth.

Resultat fra reflekstelling i regi Trygg Trafikk.
Resultat fra reflekstelling i regi Trygg Trafikk.
Resultat fra reflekstelling i regi Trygg Trafikk.
Refleks kan redde liv ifølge Trygg Trafikk. Foto: jens petter søraa