FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Anders Behring Breivik har tidligere omtalt sin mor som «sin akilleshæl.» I retten torsdag måtte massedrapsmannen tåle at morens beskrivelser av sønnen ble lest opp.

- Han er åpenbart preget av at dette er ukomfortabelt. Han fremstår som blek og sammenbitt, sier psykiater Michael Setsaas.

- Krenket av moren

Spørsmålene om diagnoser og utilregnelighet er helt sentrale i rettssakens avsluttende uker. Psykiater Setsaas følger forhandlingene for adressa.no i sal 250 i Oslo tingrett. Han mener terroristen ble sterkt berørt av omtalen fra moren. Ifølge Setaas så Breivik ut til å reagere da samtalen ble lest opp, men at han tok seg inn igjen.

- Det virker som om han bruker mye energi på å holde masken, sier han.

Onsdag avbrøt Breivik retten og langet ut mot sakkyndigrapport nummer en som han kalte «latterlig.» På torsdag lot han mikrofonen stå avslått. Massedrapsmannen smilte bredt ved flere anledninger da de sakkyndige snakket om definisjonene han har brukt for rangordningen og uniformen til Knights Templar. Under opplesningen av morens beskrivelser så han i bordet foran seg og var ellers uttrykksløs.

Psykiater Setsaas mener 33-åringen følte seg krenket av opplesningen av samtalen med moren:

- Hennes beskrivelser av ham tegner et bilde av en taper på alle fronter, og står i sterk kontrast til selvbildet han har av seg selv, sier han.

-Var helt hinsides

Torgeir Husby og Synne Sørheim vekslet på å referere fra samtalene med moren. Der fortalte hun de sakkyndige at sønnen alltid hadde vært en grei og svært omsorgsfull gutt, som blant annet tok seg av henne da hun ble sengeliggende som følge av en operasjon. Det skal ha vært morens forslag at Breivik flyttet hjem i 2006.

Det er i denne perioden både hun og massedrapsmannens venner har forklart at Breivik begynte å forandre seg. Han isolerte seg på gutterommet og spilte dataspillet World of Warcraft i timesvis. Breivik selv har kalt spillåret en «martyrgave» til seg selv.

- Han var så opptatt av pc-en og kunne bli sint hvis han ble forstyrret, forklarte mor.

I 2010 hadde utviklingen ført til at moren ønsket at han skulle flytte ut igjen,

- Vi hadde hatt det så hyggelig og nå var det bare politikk. Han var helt hinsides og trodde på alt tullet han sa, leste de sakkyndige opp.

Tegn på skjevutvikling

Informasjon fra barne- og ungdomspsykiatrien ble også lagt frem av de sakkyndige. Der gikk det frem at moren hadde blitt innlagt sammen med sønnen og søsteren da Breivik var 4 år. Barnevernet ble på et tidspunkt anbefalt å ta grep, ettersom omsorgssituasjonen var «sviktende.»

Etter å ha hørt hvordan moren beskrev Breivik i tidlig barneår, opplevde Setsaas forholdet dem i mellom som problematisk.

- Det var åpenbart en gutt med underlig atferd som skapte problemer for mor som eneomsorgsperson. Det er tidlige tegn på en potensiell skjevutvikling. Moren var åpenbart redd. Jeg kjente igjen underliggende tegn og symptomer på alvorlig psykotisk sykdom, sier psykiateren.

Hele torsdag gikk med til Sørheim og Husbys fremlegging av rapport en og vurderingen av symptomene de beskriver. Ved enkelte anledninger hvor psykiaterne viste til det de mener er uttrykk for vrangforestillinger, smilte Breivik bredt. Enkelte ganger smålo han og konfererte med sine forsvarere.