Håvard Engen i Trondheims Turforening sier at kano og kajakk likevel er en trygg aktivitet. Foto: Privat

Hittil i år har fem personer mistet livet i kano- eller kajakkulykker i Norge. Tidligere i sommer døde en mann i 50-årene i en kajakkulykke i Romsdal.

20. juli omkom en mann i 20-årene i en kanoulykke i Namdalseid.

Torsdag ble tre døde personer funnet i innsjøen Rogen i Femundsmarka.

- Hold deg nært land

Ifølge tall Adressa.no har hentet ut fra Sjøfartdirektoratets statistikk har 45 personer mistet livet i kano- eller kajakkulykke i tidsrommet 2005-2014.

- Problemet er at folk ikke vet hvor skummelt det er å dra på kanotur uten god nok kunnskap. At det skjer slike tragiske ulykker er veldig synd, sier Asgeir Våg i Trondhjems Turistforening.

Våg råder folk på kanotur til å holde seg nært land.

- Man må alltid bruke redningsvest og annet sikkerhetsutstyr.

Tenk sikkerhet

Veileder Håvard Engen ved Norges Padleforbund mener at det er en stor utfordring at folk tenker at kano er lett. Han tror folk tenker at kanoen er bred og stødig og at den sjelden velter. Han sier at det er få som er ute i kano som har øvd på redning.

- Det er fullt mulig å få snudd, tømt båten for van og kommet seg oppi igjen, også i en kano, men man må vite hvordan. Kano er sett på som lavterskel, sier han.

Engen mener at kano er en trygg fritidsaktivitet, men at folk må være mer klar over hva de begir seg ut på idet de drar ut på kanotur.

-  Jeg oppfordrer folk til å ta kurs. Med et kanopadlekurs lærer man riktig padleteknikk og redningsteknikk. Det er i utgangspunktet en trygg idrett, men når man trosser vær og vind så kan det bli farlig, sier Engen.

Værforandringer og temperatur

André Horgen er førstelektor på Institutt for idretts- og friluftslivsfag ved Høyskolen i Telemark. Han mener at folk ofte glemmer at vanntemperaturen kan være et faremoment.

- Folk tenker ikke på at temperaturen i vannet kan være dødelig. Får man for langt opphold i vannet, kan man fryse i hjel. Er man langt fra land er det vanskelig å svømme til land i lave vanntemperaturer. Mange er heller ikke i stand til å hjelpe hverandre når vannet og kroppstemperaturen blir så lav, sier Horgen.