- Moren vil vurdere å fremme krav som følge av uberettiget straffeforfølging, sier kvinnens advokat, Max Henrik Jespersen, til adressa.no.

Det var like før jul for ett år siden at politiet fikk en anmeldelse fra barnevernet på at en ung gutt i Malvik skulle ha blitt forgiftet av sin mor i 40-årene.

Barnet hadde en alvorlig skade. Kort tid etter at politiet mottok anmeldelsen ble kvinnens bolig ransaket, og gutten flyttet til et midlertidig beredskapshjem.

- Var grunnlag for siktelse

Moren var tidligere siktet for å ha forgiftet sønnen og for legemsbeskadigelse, men mandag ble det kjent at politiet henlegger saken mot henne. Det begrunner politiet med at de ikke har funnet bevis for at kvinnen har forgiftet barnet eller påført det ytre skader.

Politiet har opplyst at de heller ikke har bevis for at det var giftige stoffer i barnet.

- Var det grunnlag for siktelsen?

- Vi mener det var grunnlag for siktelsen. Siktelsen var basert på en konkret vurdering på grunnlag av informasjonen vi hadde på det tidspunktet, sier politiadvokat Charlotte Aspehaug.

- En slik siktelse er basert på bevisvurdering, såkalt skjellig grunn til mistanke. Da er beviskravet annerledes enn i enden av etterforskningen, legger hun til.

At det er skjellig grunn for mistanke vil si at politiet mener det er sannsynlighetsovervekt for at en person har utført en straffbar handling. Skal man derimot dømmes er prinsippet derimot at det må være utenfor enhver rimelig tvil at vedkommende har utført handlingen.

- Kronisk syk

Morens advokat mener politiet har unnlatt en viktig opplysning.

- Gutten har en lang sykehistorie. Han har vært kronisk syk hele livet. Siden ettårsalderen har han blitt fulgt opp av St. Olavs Hospital, hvor han har vært til behandling. Men St. Olavs Hospital har ikke lyktes i å stille en diagnose på gutten. Det har ikke fremkommet i tidligere dekning av saken, sier Jespersen.

Han utrykker på vegne av moren at det dreier seg om et vanskelig medisinsk tilfelle for sykehuset å forholde seg til.

- Særlig i den siste tiden etter anmeldelsen, og mor ble siktet, mener vi St. Olavs Hospital har gjort for lite for å finne årsaken til guttens dårlige helsetilstand. Anmeldelsen bygger på en bekymringsmelding fra St. Olavs Hospital som vi mener det aldri har vært hold i, sier Jespersen.

- Plikt å melde fra

Klinikksjef Elisabeth Selvaag ved barne og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital viser til helsepersonell hos dem var bekymret for at gutten ikke fikk god nok omsorg.

- Da har de en plikt å melde fra til barnevernet, sier hun.

Selvaag vil ikke kommentere kritikken på behandlingen av gutten.

- Når det gjelder behandling og oppfølging av barnets sykdom har jeg ingen spesiell kommentar, sier hun, og viser til taushetsplikten helsepersonell er underlagt.

Politiadvokat Aspehaug ønsker ikke å kommentere guttens historie.

Uforstående til siktelse

Moren har også stilt seg uforstående til at hun har vært siktet, ifølge advokaten.

- Hun har samarbeidet med politiet. Hun har både stilt og svart på spørsmål. Politiet har etterforsket saken bredt, blant annet ved å hente inn alle tenkelig medisinske journaler og sørget for at det har blitt tatt nye prøver. Politiet har hatt alle tilgjengelig midler uten å finne noe, sier han.

Jespersen sier at de nå avventer et brev fra Sør-Trøndelag politidistrikt vedrørende henleggelsen.

- Så vil vi vurdere om saken er henlagt på feil grunnlag, om det skulle vært for intet straffbart forhold, sier Max Henrik Jespersen.

Vil ikke beklage

Aspehaug avviser at saken burde vært henlagt som intet straffbart forhold.

- Vi mener det er sider ved saken som gjør at henleggelsen er basert på bevisets stilling. Basert på de strenge beviskrav som er i strafferetten mener vi det er riktig å henlegge saken grunnet bevisets stilling, sier Aspehaug.

- Kvinnen har blitt straffeforfulgt og har vært siktet for et alvorlig forhold. Vil dere beklage dere overfor henne?

- Det har vært bred og grundig etterforskning. Jeg kan ikke på nåværende tidspunkt se at politiet kunne gjort noe annerledes, sier Aspehaug.

Guttens bistandsadvokat, Sigrun Dybvad, fortalte til adressa.no i går at hun stoler på politiets konklusjon.

- Saken er grundig etterforsket og jeg er av den oppfatning at min klient er godt ivaretatt, sa hun til adressa.no.