Fredag kveld lekte Wenche Aleksandra Jørgensen Hansen (10) fra Overhalla alene ute på Lierne Gjestegiveri, da snøhulen hun befant seg i raste sammen. Lørdag bekreftet politiet at tiåringen hadde dødd av skadene.

Lensmann Jørn Ove Totland har blitt orientert om hendelsen.

- Vi ser ikke på dette som politisak, bare en tragisk ulykke. Men når noe slikt skjer, må man forsøke å få svar på flest mulig spørsmål, og vi har igangsatt en etterforskning, forklarer han til Adresseavisen.

Mandag morgen holdt Hunn skole en minnemarkering. Bestemor Irene Vanebo ba barna om å ta vare på Wenche Aleksandras søster og hverandre.

- Måtte grave

Jevnaldrende barn fant jenta omtrent klokka 22.10 fredag kveld. De varslet voksne, og to personer kom raskt til snøhulen. Disse var naboer av familien på campingplassen.

- De måtte grave henne frem. Hun lå med hodet en halvmeter under snøen. Hele overkroppen var også dekket av snømassene, og det var kun beina som var fri, forklarer lensmannen.

Den første ambulansen kom til stedet klokka 22.30. Politiet ble varslet om ulykka klokka 23.40, men første patruljen var ikke fremme før klokka 02.00 natt til lørdag.

- Det er ikke klart hvor lenge hun har sittet fast i snøhulen. Det kan nok hende at vi må gjøre ytterligere vitneavhør for å få vite hvor lenge hun hadde vært ute i snøen, sier Totland.

Vil obdusere jenta

Foreldrene til 10-åringen er foreløpig ikke avhørt av politiet, mens lensmannen opplyser at det ble gjort avhør av de mest sentrale vitnene i helga.

Politiet har besluttet at det skal gjennomføres obduksjon. Ifølge lensmannen er det rutine i slike saker.

Overlege Oddvar Uleberg ved Norsk Luftambulanse i Trondheim forteller at de var på vei til et annet oppdrag da de ble omdirigert til Lierne.

- Vi hadde ikke planlagt et oppdrag så langt unna, og derfor hadde vi ikke nok drivstoff. En luftambulanse i Brønnøysund ble også varslet, og det var de som gjorde selve transporten av pasienten til sykehus, forklarer Uleberg til Adresseavisen.

To luftambulanser

Da Uleberg og hans kolleger kom til stedet var det allerede to vanlige ambulanser som hadde kommet frem.

- Det ble jobbet meget godt på stedet med livreddende førstehjelp. I en luftambulanse er det mye utstyr med tanke på intensivbehandling. Det er som et lite akuttmottak, sier han.

Han anslår at det tok om lag 55 minutter for Brønnøysund-maskinen å fly pasienten til St. Olavs Hospital.

- På grunn av oppdragets art så var det greit at det var flere ressurser til stede. Derfor ble vi også sendt dit selv om vi visste at vi ikke kunne gjøre selve transporten.

Dessverre sto ikke livet til Wenche Aleksandra Jørgensen Hansen til å redde. Lørdag formiddag klokka 11.26 ble hun bekreftet død.

foto
Politiet etterforsker ulykken, og har begjært obduksjon av 10-åringen. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK