Kinosalen på Brekstad var fylt med ivrige flyentusiaster da Ørland kommune inviterte til TV-overføring fra Texas tirsdag ettermiddag. Der rullet fabrikanten av de nye F-35 flyene, Lokcheed Martin, ut det første norske flyet som nå er ferdig.

- Dette markerer en av de mange milepælene for Ørland, Fosen og hele Midt-Norge som står foran oss i årene som kommer. Det måtte vi markere ordentlig, og åpnet kinosalen på Brekstad for å vise det nye flyet. Jeg er overrasket og glad over at så mange kom, sier Grøntvedt.

SE VIDEO: Dette flyet koster én milliard kroner

Første sniktitt

Nesten hele kinosalen var fylt da TV-sendingene fra Fort Worth i Texas USA startet klokka 17.00 norsk tid tirsdag ettermiddag. Ordførere fra hele Fosen-regionen var på plass, det samme var forsvarets folk fra Ørland hovedflystasjon og mange ørlendinger og bjugninger som var spente på å se de nye flyene med norske flagg og merker for alle første gang.

Tok egne bilder

Feiringen av det norske flyet i Texas varte i godt over en time. Med taler, avspilling av både den norske og amerikanske nasjonalsangen, TV-bilder fra norsk og amerikansk natur, elg og frihetsgudinner og norske og amerikanske flagg fylte TV-skjermen. «Norway F-35 Rollout» hadde amerikanerne døpt seansen. I kinosalen på Brekstad gikk det hele adskillig roligere for seg enn i Texas, men folket ytterst i Trondheimsfjorden koste seg med Tv-bildene, egenprodusert jagerflykake og bøttevis med kaffe.

Flere dro opp mobiltelefonen fra lomma da det svært amerikanske TV-showet avduket jagerflyet med røyk, lyseffekter, pauker og basuner. I Texas var norske forsvarstopper og forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen på plass for å overta flyet. «Hjemme» på Ørlandet koste folk seg med jagerflykake og en litt hakkete TV-sending.

- Det er noen her ute som fortsatt er engstelig for støy fra de nye flyene, og som mener det går sent fremover med tiltak og kjøp av eiendommene. Men det som gleder meg mest er at alle er positive til at hovedflystasjonen skal stå ferdig i 2024 og at de nye flyene kommer, sier ordfører Grøntvedt.

Lover ny fest i 2017

Han syntes det var fint å se at så mange møtte opp til TV-sendingen, og lover ny fest når de to første flyene som skal til Norge lander på Ørlandet i 2017.

- Da må vi vel invitere til nok en fest for å markere at flyene kommer. De første flyene som nå er ferdig produsert i Texas skal være i USA for at pilotene skal øve på den nye flytypen, sier Hallgeir Grøntvedt.

Det norske forsvaret har kjøpt 52 jagerfly fra den amerikanske flyprodusenten. To skal brukes til øvelser i USA, mens 50 fly skal hjem til Norge. På den nye hovedflystasjonen på Ørlandet – som står ferdig i 2014–2015 – skal det stasjoneres 48 fly. To fly skal også stasjoneres på Evenes.