- Dette var en svært overraskende hendelse for meg. Det er et veldig informasjonsbehov her. Det er over 3000 ansatte på industriområdet. Dere har store utfordringer når det gjelder informasjon til publikum. Her er det snakk om brentkalk som kan komme i kontakt med vann. Det er en alvorlig situasjon, sa ordfører Bjørn Iversen under orienteringsmøtet hos Norfrakalk etter silokollapsen søndag.

Svært kritisk

Etter orienteringsmøtet forteller Iversen til adressa.no at han er lite fornøyd med at det ikke finnes gode nok planer et døgn etter at siloen til Norfrakalk kollapset.

- Bedriften har en konsesjon å forholde seg til. Da hadde jeg forventet at bedriften hadde klare beredskapsplaner, sier han.

Det sier han blant annet fordi det ikke finnes planer for hvordan bedrifter i nærheten skal håndtere situasjonen hvis kalksiloen hos Norfrakalk skal velte.

Det kom frem da HR-sjef i Hanne Markussen Eek i Franzefoss Minerals, som er ett av firmaene som eier Norfrakalk, ble konfrontert på hva bedrifter i nærheten skulle gjøre hvis et «worst-case»-scenario skulle skje.

Etterlyser informasjon

Iversen mener det burde kommet frem mer informasjon under møtet.

- Bedriften var representert på høyeste nivå på møtet og da hadde jeg forventet at de hadde mer informasjon, sier han.

Under møtet ble det blant annet henvist til at de ville legge ut informasjon på egne nettsider.

- Folk er usikker, derfor holder det ikke å henvise til informasjon på nett, sier han.

Uenig

Hanne Markussen Eek, HR-sjef i Franzefoss Minerals, skjønner at nabobedriftene og lokalbefolkningen har et informasjonsbehov, men sier seg ikke uten videre enig i kritikken fra ordfører Bjøn Iversen.

Hun fremholder at bedriften jevnlig har lagt ut nyhetsbrev på sine hjemmesider der det er informert om selve hendelsen.

Dessuten er det informert om og hvilke sikkerhetstiltak som gjelder for å avgrense helseskader hvis man kommer i kontakt med brent kalk.

- Vi har kriseberedskap. Samarbeidet med det lokale brannvesenet og politiet har vært godt. Under evalueringen sent i natt oppsummerte vi at vår kriseberedskap har fungert tilfredsstillende, sier Hanne Markussen Eek.