- Dette er ingen hyggelig situasjon å ønske folk velkommen til, sier Hanne Markussen Eek, HR-sjef Franzefoss Minerals. De er ett av to firma som eier Norfrakalk. Det var hos sistnevnte firma at en silo kollapset i Verdal i går.

Sammen med en representant fra det svenske firmaet Bulkteknik, ledelsen i Norfrakalk og teknisk ansvarlig i det andre firmaet som eier Norfrakalk, Nordkalk Oy Ab, holdt de orienteringsmøte mandag morgen for presse og folk som jobber i firma i nærheten av siloen.

- Vi skal tette siloen nå så vann ikke kommer inn, sier Lars Jonsson fra det svenske firmaet Bulkteknik, som var med å sette opp siloene i perioden 2006 til 2007.

Grunnen til dette er at de frykter at kalkstøv skal komme ut fra siloen eller at vann vil trenge seg inn.

Siloen er full av brent kalk som er sterkt basisk og reagerer etsende med vann.

Kan ta tid

Etter å ha forseglet siloen skal de videre demontere et rigg på toppen av siloen, som også er fastmontert til siloen like ved.

Samtidig som dette skal de stabilisere siloen som er påført skader, men også gjøre lignende tiltak på de to silioene som står like ved.

- Forsterkning må skje før vi begynner med tømming av siloen, men vi vet ikke helt hvordan det skal skje, sier Jonsson.

Dette er en jobb som kan ta lang tid, opplyste ledelsen i Norfrakalk.

Liten risiko for velt

Jonsson fra Bulkteknik forteller at de vurderer risikoen er minimal for at siloen skal velte. Bakgrunnen for det er at siloen ikke har beveget seg siden de startet målinger av bevegelser på siloen siden 11-tiden i går.

- Den har stått stabil siden klokka 11 i går, derfor mener vi den er stabil, sier daglig leder Glenn Håkon Bekkeli ved Norfrakalk.

Politiet har samtidig som pressekonferansen hatt et stabsmøte for å vurdere situasjonen. De opplyser på Twitter ved 9.15-tiden at sperringene rundt siloen er opphevet og at man nå kan ferdes som vanlig i området rundt siloen.

Har ikke plan for velt

På møtet ble det etterlyst planer for hvordan bedrifter i nærheten skal håndtere situasjonen ved en eventuell velt.

Noen planer for et «worst-case»-scenario foreligger ikke et døgn etter hendelsen, ifølge HR-sjef i Hanne Markussen Eek i Franzefoss Minerals.

- Vi skal legge en plan for det, sier hun.

De vet heller ikke om området bør stenges av i forbindelse med tiltak som nå planlegges utført for å sikre siloen.

- Det er en risikovurdering vi vil ta før vi utfører tiltakene, sier Eek.

Sikrer siloer

Mikael Wendel, som er teknisk ansvarlig i Nordkalk Oy Ab, som er det andre eierfirmaet i Norfrakalk, opplyser at de ta en risikovurdering av de to siloene som står ved siloen som er kollapset. Disse er konstruert på akkurat samme måte.

- Ettersom dette har skjedd må vi se på hele silosystemet. Frem til det er gjort setter vi opp forsterkninger for sikkerhets skyld, sier han.

- Tøm på vann

Produksjonssjef i nabobedriften Verdalskalk, Trond Johansen, var også til stede på orienteringsmøte. Han ble invitert opp for å prate til pressen og andre på møtet fordi han har god kjennskap til hvordan man skal håndtere situasjonen hvis man puster inn brent kalk eller får det på huden.

- Det er farlig å få brent kalk på øynene. Da må man spyle mye vann på øynene, så det ikke skal sette seg. Deretter må man oppsøke lege, sier han.

Får man det på huden er det ikke farlig, men kan føre til at huden tørker ut.

- Hvis man svetter kan det føre til utslett, sier han.

Også der er rådet å tømme på mye vann får man oppsøker lege.

Foto: Frank Cadamarteri