Det er vinter og det er mørkt store deler av døgnet. Hvor mye betyr egentlig refleksbruk?

Se videoen adressa.no og distriktsleder Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag har laget, og gjør deg opp en mening.

- Vi har alle en jobb å gjøre med tanke på refleks. Det står om liv og helse, sier han.

- Frykter desember

Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Til tross for at refleksen kan redde livet ditt, er det likevel mange som dropper den.

Den nyeste reflekstellingen i Trygg Trafikk viser at kun to av ti sørtrøndere bruker refleks, mens tre av ti nordtrøndere tar den frem i vintermørket.

- Tar vi ikke dette på alvor, er jeg redd for desember. Det er mørkt og ingen snø. Derfor må man ta skikkelig hensyn og gjøre seg synlig, understreker han.

Vil gjerne ha reflekspåbud

Kjører du i 50 kilometer i timen med nærlys, ser du en person uten refleks på 25 til 30 meters avstand. Det tilsvarer en reaksjonstid på to sekunder.

- Kjører du over 30 kilometer i timen og treffer en fotgjenger, vil det mest sannsynlig medføre alvorlig ulykke, sier Børseth.

Han ser gjerne at refleks blir påbudt. Det er innført i Finland. Dersom en person har refleks vil vedkommende være synlig på en avstand på 140 meter. Det gir en reaksjontid på ti sekunder.

- Denne «skal bare»-holdningen er et problem. «Jeg skal bare på butikken eller trening». Den må vi til livs, fastslår Børseth.