Det kjente bombeflyet B52 fløy i dag over Namsos i forbindelse med den militære øvelsen Cold Response rundt klokken 12.15 i formiddag. Det eldre amerikanske bombeflyet ble fulgt av to F16-fly og Orion overvåkningsfly.

Kjørte fra Stjørdal

Geir Horndalen, Kjell Thore Leinhardt og Bård Tildseth fra Stjørdal hadde tatt turen til Namsos for å få med seg det gigantiske bombeflyet.

- Nå har vi endelig fått en B52 på lista, jublet flyspotterne.

De kjørte tidlig tirsdag morgen og hadde stilt seg opp på kaia i Namsos for å få med seg det spesielle skuet.

Fotograf Leif Arne Holme var til stede og fortalte at det var mange skuelystne som sto spredt rundt på utkikkspunkt i Namsos. Selv sto han på den nye offshorekaia i Namsos, og der var det rundt 20-30 personer.

Viktig øvelse

Forsvaret skriver på sine sider at det er en viktig øvelse som legger til rette for at soldater fra forskjellige nasjoner får øvd i et internasjonalt miljø. Norge og samarbeidslandene vil på denne måten være bedre forberedt og rustet skulle en eventuell krisesituasjon oppstå.

Over 16 000 soldater fra 14 land har de siste dagene forberedt seg på storøvelsen Cold Response som foregår i tidsrommet 2.- 9. mars.

- En suksess så langt

- Forberedelsene til militærøvelsene har så langt vært en suksess, sier talsmann Aleksander Jankov i Hæren.

Transport av folk og utstyr har vært en sentral del i forkant av øvelsene.

- Det å få de viktigste elementene på plass er en svært realistisk del av forberedelsene. Å frakte mennesker og utstyr er en stor operasjon som krever mye logistikk, sier Jankov.

Han forteller at de stort sett har fått positive tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen.

- Hvilke tiltak har dere gjort for å varsle et eldre publikum som kan ha opplevd krigen?

- Vi har stor respekt for de som er skeptiske, og vil gjerne at de som opplever dette som skremmende tar kontakt. Øvelsene er til for å skape trygghet for Norge og vår allianse.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

foto
Flyspottere fra miljøet i Stjørdal gledet seg stort over å få se bombeflyet. Fra venstre: Geir Horndalen, Kjell Thore Leinhardt og Bård Tildseth. Foto: LEIF ARNE HOLME