På grunn av de store vannmassene tirsdag, gikk et skred rett ved et gårdsbruk i Hegra. Skredet er anslått til å være 30 meter bredt og 15 - 20 meter høyt.

Skredet gikk så nært fjøset på gården, der 21 kyr hadde tilhold, at NVE ba grunneieren flytte kyrne. Onsdag var det befaring på stedet.

- Skråningen virket ikke helt stabil, og med det regnet som er meldt framover blir jeg ikke overrasket om det glir ut mer. Derfor var det greit at gårdeieren kunne flytte dyra. Det er et overflateskred, og det er ingenting i skredet som tyder på at det er kvikkleire der, sier Geir Bendik Hagen i NVE.

Det var Stjørdalens blad som omtalte saken først.

Se etter skjeve trær

NVE sendte ut skredvarsel for Trøndelag onsdag. Da hadde det allerede gått mange små og større skred i Trøndelag. Tirsdag ble mange veier stengt på grunn av vannmasser og skred som følge av de store vannmengdene.

- Når bakken er så mettet av vann som den blir nå, skal det enda mindre til før det blir utløst skred. Høy vannmetning gjør at jordsmonnet veldig lett blir ustabilt slik at det utløses skred, sier vakthavende hydrolog Per Glad ved jordskredvarslingen til Norges Vassdrags - og Enerigidirektorat (NVE).

Varsel om jordskredfare er nå på gult nivå (nivå 2), et nivå hvor ifølge varsom.no «noen skredhendelser; enkelte store hendelser kan forekomme».

Geir Bendik Hagen sier folk kan se at et skred er i emning gjennom endringer i landskapet.

- Se etter forandringer, bevegelser og trær som står skjevt, sier Hagen.

Kontakt kommunen først

Om folk ser disse endringene i landskapet eller det går et skred, oppfordrer Hagen grunneiere til å kontakte kommunen først, ikke NVE.

- Det skjer små slipp her og der hele tiden, og vi kan ikke reise ut på alt. Derfor er det fint om det går gjennom kommunen først, slik at de kan avklare om sakene skal til oss eller ikke, sier han.

Kommunens ansatte kan avklare om det er snakk om et overflateskred, eller om det er kvikkleire i skredet. Sistnevnte er verre å håndtere enn et overflateskred.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 600  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter