Retten delte seg da det ble avsagt dom mot Steinkjer-mannen forrige mandag.

Den tiltalte 51-åringen møtte opp i Inntrøndelag tingrett for å få opplest dommen. Her fikk han høre at det var så stor tvil rundt bevisene i saken, at denne måtte komme ham til gode.

- Bevisene ble vurdert feil

Fagdommeren og en av legdommerne mente at mannen måtte frifinnes, mens den andre legdommeren mente at mannen var skyldig.

Frifinnelsen innebærer at mannen kan prøveløslates allerede i mai neste år. Men nå har statsadvokat Per Morten Schjetne bestemt seg for å anke dommen.

Anken er forkynt for tiltalte.

- Vi mener flertallet i tingretten har vurdert bevisene feil, sier Schjetne til adressa.no.

Når saken nå er anket til lagmannsretten vil de gjøre en vurdering av om saken skal behandles på nytt. Praksis er at det er stor sannsynlighet for at tiltalte må møte i retten på nytt.

- Anken var forventet, men det endrer ikke bevisene i saken. Min klient er forberedt på å forsvare seg igjen, sier tiltaltes forsvarer, Sidsel Katralen, til adressa.no.

Nekter straffskyld

Fra mandag til onsdag for to uker siden satt Steinkjer-mannen tiltalt for å ha skåret opp en 44 år gammel kvinne i underlivet. Han er tidligere domfelt for to lignende forhold.

I sin prosedyre sa aktor Per Morten Schjetne at saken isolert sett ikke nødvendigvis hadde blitt verken politianmeldt eller etterforsket, hadde det ikke vært for de tidligere domfellelsene mot tiltalte.

De tidligere domfellelsene var også bakgrunnen for at påtalemyndigheten mener mannen har «et modus» og derfor måtte dømmes til forvaring. Dette var ikke tilstrekkelig for å dømme ham, ifølge retten.

51-åringen har hele tiden holdt fast på at han er uskyldig og har nektet befatning med den alvorlige tiltalen. Han har også sagt til Adresseavisen at han ville anke om han ble dømt. Etter en ukes betenkningstid har påtalemyndigheten besluttet å anke frifinnelsen.

Flere dommere

I sin prosedyre sa aktor: «Dommerne må vurdere skyldspørsmålet. Hvis de finner tiltalte skyldig er det liten tvil om at han må dømmes til forvaring.»

I dommen heter det at det avgjørende for bevisvurderingen var om tiltaltes modus, på bakgrunn av to tidligere dommer, var tilstrekkelig til å underbygge tiltalen. Det var det ikke, ifølge rettens flertall.

Det er nettopp dette punktet statsadvokaten vil prøve i lagmannsretten.

Hvis saken blir berammet i lagmannsretten vil det være med tre fagdommere og fire meddommere. I tingretten er det én fagdommer og to meddommere.

- Det vil bli gjort en ny prøving av bevisene, så få vi se om lagmannsretten bedømmer dem annerledes enn tingretten, sier Schjetne.

Disste tapetknivene ble beslagtlagt i tiltaltes hjem. Foto: KRISTOFFER FURBERG