Verdens største studentfestival, ISFIT, arrangerer i kveld festivalens store høydepunkt - fredsprisutdelingen med 1500 gjester i Olavshallen. Og tradisjonen tro gikk flere hundre av deltakere og frivillige i fakkeltog fra Samfundet til Olavshallen for å hylle fredsprisvinneren.

Fengslet etter diktlesing

Aayat Alqormozi (23) fra Bahrain ble i 2011 dømt til fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og for å ha fornærmet kongefamilien. Det skjedde etter at hun hadde lest opp dikt på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama.

– Jeg elsker Norge, og jeg elsker alle de vennlige menneskene jeg har møtt her! Det har vært en fantastisk dag, og nå er jeg veldig spent på resten av kvelden. Jeg har ett viktig budskap til alle unge mennesker i verden: Dere må utdanne dere! Kriminelle regimer er redde for mennesker med utdanning som er klar over sine rettigheter, sa Alqormozi til adressa.no under kveldens fakkeltog.

LES MER: Mohammed skulle til ISFIT, men kom seg ikke ut av Gaza

Studenter fra 114 land

Arrangørene anslår at de fleste av de 450 deltakerne og 350 frivillige deltok i det stemningsfylte lystoget som gikk gjennom Trondheims gater i kveld.

ISFIT-president Marius Jones er svært fornøyd med årets festival.

– Vi har samlet flere hundre unge mennesker fra 114 land, og det gir perspektiver når så mange med ulik kulturell bakgrunn møtes for å diskutere utfordringene verden står overfor. Det er dette som gjør ISFIT så spesielt, sier Jones.

Hele 5000 studenter søkte om å få delta på årets festival.

– Vi har valgt ut deltakerne både for å få stor geografisk spredning, men også ut i fra deres engasjement. Dette er mennesker som ønsker å skape en bedre verden. Det er ingen tvil om at de som går i dette toget er verdens fremtidige ledere, fastslo ISFIT-presidenten før kveldens store fredsprisutdeling.

LES MER: Dalai Lama traff 1800 studenter

– Baharain ble glemt

Lederen av Studentenes fredspris, Ragnhild Fredheim, sier prisen handler om å løfte fram det viktige arbeidet studenter verden over gjør for menneskerettigheter og demokrati.

– Det er ofte studenter som sier ifra når noe er galt, men de får ikke særlig stor oppmerksomhet. Det er det vi ønsker å endre med denne prisen, sier Fredheim, og legger til:

– Bahrain er den glemte konflikten i den arabiske våren, til tross for at det skjer grove brudd på menneskerettighetene der. Aayat Alqormozi har fått prisen fordi hun har hatt mot til å fortelle sin historie og mot til å si det hun mener om hva som skjer i landet hennes. Vi vil hjelpe henne til å få enda større oppmerksomhet rundt dette ved å gi henne denne prisen, sier Fredheim.

– Løser verdensproblemer

Litt lenger bak i toget går Hanna Kriiska (22) fra Estonia og Marco Vega Botto (25) fra Costa Rica. De er fulle av lovord om studentfestivalen.

– Det er fantastisk å se så mange mennesker fra hele verden dele sine ideer! Ideene er forskjellige, det skyldes ikke nødvendigvis ulike kulturer, men at menneskene er forskjellige, sier Kriiska.

– Får dere løst noen verdensproblemer?

– Hele tiden, ler hun.

– Det viktigste er at vi lærer å løse problemer gjennom kreativ tenkning og dialog. Vi får verktøy vi kan bruke i fremtiden, når vi kommer i posisjoner der vi får innflytelse. De som møtes her kommer til å havne i ledende roller i sine hjemland, mange vil bli parlamentarikere, andre journalister, noen vil bli advokater. Nettverkene vi lager kommer vi til å beholde i fremtiden, det er jeg sikker på, sier Marco Vega Botto.

LES MER: Mangler 100 sengeplasser to dager før festivalen braker løs

Bekjemper korrupsjon

I morgen skal alle deltakerne møtes til ISFIT-parlament. Der skal 19 grupper som har jobbet sammen denne uka legge fram sine tre beste forslag til å redusere korrupsjon med 50 prosent innen 2030.

– Så skal ISFIT-parlamentet bli enige om de tre beste forslagene, som skal sendes til FN. Det blir en spennende dag. Vi kan ikke løse alle verdens problemer i løpet av disse ti dagene, men vi sitter igjen med mange erfaringer for hvordan vi kan fortsette å jobbe i fremtiden, sier Vega Botto fra Costa Rica.