Folkemøte på Torget mot storhall på Nidarø:

Folket tror de får snudd politikerne

- Tiden er inne for å legge prestisje til side og sette byens beste først, innledet kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H).- Det er nok maktarroganse nå!

Nidarøs Venner, en tverrpolitisk aksjon for å ivareta bymiljøet, kulturen, idretten og messebyen, samlet folket på Torvet mot bygging av storhall på Nidarø onsdag kveld. 

Saken oppdateres.

Øyaboere og støttespillere trosset fem grader og duskregn og møtte motiverte til protest tirsdag kveld.

Høyre-politikere, SV-politikere, miljøpartister, historikere, musikere og akademikere forente seg fra scenen.

Slagordene lød:

«Stans utbyggingen på Nidarø», «Hjerte for Nidarø – hjerte for Trondheim», «Nei til Dora 3 på Nidarø», «Nidarø + byen = sant» og «Ingen skam å snu».

LES OGSÅ: Her er hele Nidarødebatten

LES OGSÅ: Tett, men ikke tett i pappen

Har snudd i viktige byutviklingssaker før

- En kald desemberdag i 1970 var det et stort folkemøte her på Torget, fortalte NTNU-professor Dag Kittang fra scenen under folkemøtet «Hjerte for Nidarø – hjerte for byen». Han fortalte historien om da trondhjemmerne stoppet rivingen av Svaneapotheket, som skulle gi plass til Trondhjem sparebanks 12 etasjers bygg og av Hornemannsgården, som skulle byttes ut med byens nye rådhus og politistasjon.

Folket samlet seg om appellen og protesten tvang politikerne til å snu. Før det, snudde de i planen om å gjøre om Bakklandet til firefelts motorvei og de lyktes heller ikke i å gjøre Ilsvikøra og Svartlamoen til industriområder.

- I dag skjønner vi ikke at noen kunne foreslå slike prosjekt, sa Kittang, til stor applaus fra de frammøtte.

LES OGSÅ: - Politikerne roter det til

LES OGSÅ: Vi fulgte folkemøtet direkte

Mellom

Arrangørene mener det var over 600 mennesker der. I alle fall fylte de plassen foran scenen i sørvestre kvadrant på Torget. Og de var betraktelig flere enn de drøyt 230 som på forhånd hadde meldt seg til Facebook-eventet. Og ingen tuslet hjem før konferansier Marvin Wiseth for siste gang ba politikerne om å tenke helhetlig, langsiktig og ansvarsfullt.

- Vis ydmykhet og ta folket på alvor. 1020 år med byutvikling har vist én ting: Det er at hastverk er lastverk.

Han minnet dem på at en storhall på Nidarø ville prege byen i mange år fremover.

- Ta dere god tid før dere fatter valget!

- Ta tida til hjelp

I tillegg til å råde bypolitikerne om å ta seg tid, minnet de aller fleste appellantene om de feilene de mener er begått av trondheimspolitikere gjennom historien. Både «forargelsens bygg» – Gjensidigebygget, som mange mener blokkerer halve elveutløpet og «gulltanna» – Stordalens storhotell på Brattøra, ble nevnt flere ganger.

- La Nidarøsaken bli en test på hva vi faktisk har lært, ba middelalderforsker Margrethe C. Stang fra Fortidsminneforeningen.

LES OGSÅ: - Det er fort gjort å sjaske det til

Stille, vakker og bevaringsverdig

I åpningen av møtet fremførte John Pål Inderberg og Henning Sommerro et verk hvor de gang på gang, til stor applaus, stilte spørsmålet «Spektrum og Rita – bestemmer dem alt?». Musikalsk svinget de også innom bysangen «Nidelven stille og vakker du er».

- Få steder er Nidelva mer stille og vakker enn i elveslyngen rundt Nidarø, sa Jon Bojer Vindheim fra MDG, partiet som har stor uenighet innad om hallsaken. Han påpekte det biologiske mangfoldet, miljøet og kulturminner i området.

- Om vi ødelegger alt dette, er det for sent å angre når huset er bygget. Men det er ikke for sent å snu nå!

LES OGSÅ: - Vi trenger mer rock 'n' roll

Ikke flaut å snu

- Denne saken provoserer og trigger folk voldsomt fordi man faktisk ikke blir hørt. Folket har ikke blitt gitt noe reelt valg, sa Snorre Valen (SV) som understreket paradokset i at han sto på samme scene som høyrepolitikere i denne folkelige protesten.

- En monsterhall på Nidarø vil toppe lista over dumme beslutninger som lett kunne vært unngått! Vi politikere gjør mye dumt og noen ganger er det flaut å snu. Det har også jeg erfart. Men jeg kan også forsikre dere om at det føles godt etterpå, sa han og oppfordret de oppmøtte til å stå på.

Det samme gjorde Ulf Risnes, som midt i sangen «Soleplassland» oppfordret til å lage park på Nidarø.

- Da blir det som i sangen: «Fylle spann etter spann, bygge soleplassland ...», sang Risnes.

- Mens halve byen mener Nidarø er feil sted for storhall, sitter den politiske makta med hendene i faget og styrer mot en historisk byggetabbe. Det er en utilgivelig passivitet, sa kommunalråd, Ingrid Skjøtskift (H). Til høyre, appellant Trond Åm og konferansier Marvin Wiseth.
 

- Mens halve byen mener Nidarø er feil sted for storhall, sitter den politiske makta med hendene i faget og styrer mot en historisk byggetabbe. Det er en utilgivelig passivitet, sa kommunalråd, Ingrid Skjøtskift (H). Til høyre, appellant Trond Åm og konferansier Marvin Wiseth.  

Ivar Gafseth og Tore Johansen var noen av et stort knippe kulturpersonligheter på scenen. Her introdusert av Marvin Wiseth. 

Ivar Gafseth og Tore Johansen var noen av et stort knippe kulturpersonligheter på scenen. Her introdusert av Marvin Wiseth. 

Henning Sommerro og John Pål Inderberg fremførte et verk hvor de gang på gang, til stor applaus, stilte spørsmålet «Spektrum og Rita – bestemmer dem alt?». 

Henning Sommerro og John Pål Inderberg fremførte et verk hvor de gang på gang, til stor applaus, stilte spørsmålet «Spektrum og Rita – bestemmer dem alt?». 

På forsiden nå