- Det er flott at det gjøres forskning som fører til bedre overlevelse for lungekreftpasienter, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

En ny studie fra St. Olavs Hospital viser at de som får kombinert operasjon av lunger og hjerne har mangedoblet sjanse for å bli friske etter svært hissig lungekreft (krever innlogging).

Antall overlevende lungekreftpasienter har økt de siste årene, men det er fortsatt en alvorlig kreftsykdom. Lungekreft er den sykdommen som tar flest liv.

Opdalshei kjenner ikke til studien, og sier at det er vanskelig å kommentere resultatet direkte. Han mener likevel det er viktig at det forskes på dette temaet.

Les også: Lungekreft blant menn på retur i Norge

Viktig at det oppdages tidlig

- Som også studien viser er det viktig at lungekreft oppdages og diagnostiseres tidlig, så det fortsatt er mulighet til å operere bort svulsten, sier Opdalshei.

På grunn av den dårlige prognosen og at dette er en kreftform som rammer mange, har kreftforeningen vært opptatt av tiltak for å bedre behandlingen for lungekreft.

- Kreftforeningen har gitt 11 millioner kroner til opprettelsen av «Kreftforeningens kompetansemiljø for lungekreft», sier Opdalshei.

Les også: Høy andel lungekreft kan skyldes arbeidsmiljø (PLUSS)

Les også: - To måneder med brukbart liv kan være en diamant både for den syke og pårørende (PLUSS)

Viktig for pasientene

Opdalshei mener at forskning som viser at det er mulig å forbedre behandlingen for kreftpasienter er viktig.

- Det gir håp, noe vi vet er viktig både for den det gjelder direkte og pårørende.

Opdalshei sier det er vanskelig å gi noen fasitsvar på hvordan man bør tenke når man har kreft. Men han anbefaler at man lytter til fagpersoner og at man kan ta kontakt med kreftforeningens kreftlinje, dersom man lurer på noe vedrørende sykdommen.

- De fleste kreftsyke sier også at de har positive erfaringer med å være åpen om sykdommen med familie og venner. Viktigst er det å respektere at folk håndterer sin sykdom ulikt. Hva som er best for én, trenger ikke være best for en annen.

Les også: Tror fire ganger flere vil overleve lungekreft (PLUSS)