Hittil i år er det registrert 279 anmeldelser kategorisert som «tyverier fra person» i Sør-Trøndelag politidistrikt. I 2013 var det  registrert 397 anmeldelser på samme tidspunkt i samme kategori.

- Det er positivt at det er en nedgang, men vi kan ikke si eksakt hva det skyldes. Lommetyverier utføres oftest av mobile vinningskriminelle, og tallene vil være avhengig av hvor mange av disse som i distriktet til enhver tid, sier politioverbetjent Morten Johansen ved vinningsteamet til Sør-Trøndelag politidistrikt.

Flere tyverier om sommeren

Han forteller at politiet vil forebygge denne formen for kriminalitet, og at de vil være enda synligere i gatene på de plassene og til tider hvor man vet at det er mange lommetyverier.

- Lommetyverier er også sesongbetont, og nå går vi inn i en sesong hvor vi av erfaring vet at det gjerne er en økning i antallet lommetyverier. Sommerhalvåret har tidligere vært en mer aktiv tid for lommetyver enn ellers i året, forteller Johansen.

Adresser tilknyttet utesteder i Midtbyen i Trondheim går igjen i anmeldelsene, og mange mister lommebok og mobiler mens de er på dansegulvet.

- Det er ofte mer folk i Midtbyen enn ellers i byen. De ulike kjøpesentrene i byen med jevne mellomrom også har besøk av lommetyver.

Kjøpesenter og utesteder

Tidligere statistikk viser at de fleste lommetyveriene skjer i helgene mellom klokken 23.00 og 03.00. Da er det ofte kunder på utesteder som blir rammet.

- Flere tyverier skjer i åpningstiden på butikkene i Midtbyen og på de enkelte kjøpesentrene, men hovedtyngden er i helgene på utesteder, forklarer Johansen.

Det er svært ofte lettsolgte gjenstander som blir tatt fra vesker og jakkelommer. Lommebøker, mobiltelefoner, nettbrett, bankkort, penger og smykker.

- Kort fortalt er det alt som du har med deg av verdisaker som kan bli stjålet, sier politioverbetjenten.

Teamarbeid blant tyvene

Hans beste råd er å holde et godt øye med vesker og jakker, og samtidig være oppmerksom på personer som er nærgående eller som trenger veibeskrivelser.

- Lommetyvene opererer som regel flere sammen hvor hver person har forskjellige oppgaver. En av oppgavene er å distrahere offeret mens andre utfører tyveriet. Vær oppmerksom på omgivelsene når du skal betale med kort. Følg med på dem som er rundt deg og skjul pinkoden når du trykker den, råder Johansen.

Flere tyver ser hvilken pinkode offeret trykker for deretter å stjele kort, veske eller lommebok. Johansen mener man også kan gjøre seg til et mindre attraktivt offer.

- Vurder hvor mange verdisaker du trenger å ha med når du er ute på byen. Vær også oppmerksom på ditt eget alkoholinntak. Lommetyver plukker gjerne offer ut fra hvor beruset de er, understreker han.

Nordre gate har desidert flest registrerte lommetyveri hittil i år. Politiet mener det har sammenheng med utestedene i gata.