Da restaurantsjefen kom på jobb onsdag morgen ble han møtt av et trist syn. Fire hauger med forkulla materiale lå på parkeringsplassen ved hovedinngangen til Kristiansten festning i Trondheim. Han ringte festningsforvalter Johnny Gylland.

- Jeg måtte trille bort tre store trillebårer med materiale. Så det var ganske mye materiale igjen. Noe var impregnert materiale, og det var også noe som hadde tilhørt noen paller. Jeg så spor etter pølseinnpakning også, sier Gylland.

Ber publikum om hjelp

De fire bålene er cirka én meter i diameter, og Gylland forteller at de hadde gravd seg godt ned i snøen. Gylland la ut en melding på Facebook-sida til Kristiansten festning, men har ikke fått noe respons.

- Foreløpig vet vi ingenting om hvem som står bak. Det har ikke kommet inn noen tips, sier han.

Han ber publikum om hjelp til å komme til bunns i hvem som har fyrt opp bålene. Det må ha skjedd i løpet av natt til onsdag, ifølge Gylland.

- Det er overhodet ikke artig at noen gjør noe sånt. Og så forlater de bålene og etterlater ryddingen til andre. Dessuten er Kristiansten festning et fredet kulturminne, så dette er ulovlig i tillegg. Det blir politianmeldt i løpet av dagen, sier Gylland torsdag morgen.

- Det er et overtramp å gjøre noe sånt, sukker han.

Be om tillatelse først

Tidligere har det vært personer som har spurt om lov til å tenne bål på området til Kristiansten festning, og da har Gylland gitt tillatelse, men med en klar betingelse.

- Så lenge de rydder opp etter seg, så får de som regel lov. Det har tidligere vært oppdaget små bål på området, men aldri i så stort omfang som denne gangen, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at noen tente bål her?

- Kanskje noen tenkte at det var lett å komme til bålplassen, spekulerer Gylland.

Han ber om at eventuelle observasjoner eller tips i saken blir meldt inn til politiet.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.