Den tiltalte 19-åringen forklarte i tingretten i går at han gikk til Kieglekroa for å tenne seg en joint etter at han først hadde vært der, men senere forlatt stedet. Han hevdet da at årsaken til at han gikk tilbake til Kieglekroa var at faklene utenfor inngangsdøra fortsatt sto i brann.

Fordi han ikke hadde fyrstikker eller lighter ville han bruke en av de brennende faklene utenfor inngangsdøra for å tenne jointen.

Ifølge 19-åringen var hensikten med å hente fakkelen å tenne jointen.

- Men etter å ha tent på jointen, husker jeg svakt at jeg tente på noe som lå i boden ved Kieglekroa, sa 19-åringen under hans forklaring.

- Går ikke an å glemme

Forklaringen om at faklene fortsatt sto i brann, benektet Kjetil Dalseide i sin forklaring i tingretten tirsdag. Han er daglig leder ved Kieglekroa.

- Hver gang vi stenger slukker vi faklene. Det går ikke an å glemme det. Uansett brenner faklene kun i fire-fem timer. Det er derfor umulig at de fortsatt sto i brann i tre-tiden natta brannen skjedde, sa Daleide i tingretten.

Han forteller også at en av deres ansatte gikk forbi utestedet like før klokken tre samme natt. Den ansatte var da på vei hjem etter å ha tatt noen øl på et annet utested etter jobb. Kieglekroa sluttet serveringen klokken ett natten brannen skjedde. Dørene ble stengt en halvtime senere.

- Han så ingen fakler som brant da, sa Dalseide da han vitnet i sal 310 i Trondheim tinghus. Han forteller også at en annen ansatt har fortalt at faklene var slukket.

Har erkjent skyld

- Har det hent noen gang at deres ansatte har glemt å slukke faklene, som du kan huske? ville aktor i saken, statsadvokat Unni Sandøy vite.

- Nei, faktisk ikke. Vi var veldig nøye på å slukke faklene, siden det var et så gammelt bygg, sa han i retten.

En av de som vitnet i går, under rettsakens første dag, hevdet også at faklene utenfor bygget sto i brann. Vitnet gikk forbi utestedet ved halv tre-tiden samme natt som brannen.

Vitnet forklarte også at han så tiltalte gå med en brennende flagg inn mot arnestedet til brannen og at han, etter brannen startet, så siktede hente en fakkelboks som fra før av sto i brann.

Rettssaken mot 19-åringen fortsetter tirsdag. 19-åringen er tiltalt etter mordbrannparagrafen og for betydelig skadeverk. Han erkjente straffskyld da straffesaken startet mandag.

Ifølge tiltalte hentet han en brennende fakkel utenfor utestedet, egentlig for å tenne en joint. Daglig leder ved Kieglekroa benekter at fakkelen kan ha stått i brann like før 19-åringen tente på utestedet. Foto: Morten Antonsen
Statsadvokat Unni Sandøy og forsvarer Arve Røli i retten mandag. Foto: Mariann Dybdahl