Det har vært noen høydepunkt for fuglekjennere i Sør-Trøndelag i år, og det ble ikke akkurat verre da sjeldenheten egretthegre plutselig dukket opp ved Nidelva i Trondheim på lørdag.

- Veldig spesielt

- Det er det andre innlandsfunnet av fuglen i Sør-Trøndelag, sist i Klæbu våren 2007, så det er et sjeldent syn, sier Eirik Spets.

Egretthegren er på størrelse med norsk gråhegre. Den hekker i det sørøstlige Europa og i tropiske og tempererte strøk i alle verdensdeler.

- Det har vært noen funn på kysten i Sør-Trøndelag, og den er observert rundt omkring i Norge de siste årene. Men at den er i Trondheim er veldig spesielt, sier fuglekjenneren fra Gimse.

I forrige uke var han en av mange som tok turen til Verdal for å se dvergtrappen, en fugl som ikke er sett i Norge på 100 år. Den opplevelsen er i en egen klasse.

- Kriblet i magen

- Det er jo ikke helt det samme ettersom jeg har sett egretthegre en gang før. Men det er absolutt et av årets høydepunkt. Jeg tror nok de fleste fuglekikkerne i Sør-Trøndelag vil se en slik fugl hvis muligheten byr seg, sier han om fuglen han tok flotte bilder av ved sykehusbrua mandag formiddag.

- Jeg måtte jo ut for å sikre meg bilder av den. Jeg innrømmer at det kriblet litt i magen samtidig som jeg var redd for at den hadde fløyet av sted. Men jeg var heldig, og fikk noen bra bilder, fortsetter Spets.

- Hvorfor er den her nå?

- Det er nok et tilfeldig streif, og den blir ikke lenge her. Men på denne tiden er mange arter på trekk, og det er grunnen til at mange reiser til kysten for å se sjeldne arter. Med funnet av egretthegre er alle tre hvithegrer (kuhegre i Tydal og silkehegre i Gaulosen) sett i Trøndelag i år, sier han.

- Det er vel ganske spesielt?

- Å se alle tre i Sør-TrøndelagTrøndelag på samme år er absolutt ikke noe vi ser årlig nei.

foto
Egretthegren ble observert ved Nidelva forrige lørdag. Men den blir neppe lenge. - Et sjeldent syn, sier Eirik Spets. Foto: Eirik Spets
foto
Egretthegren er kun sett i innlandet i Trøndelag en gang før; i Klæbu 2007. - Et sjeldent syn, sier Eirik Spets. Foto: Eirik Spets
foto
Eirik Spets Foto: Privat