- Det som har overrasket oss, er at så mange voksne tar med barna på utstillingen. I tillegg ser vi at det kommer veldig mange i målgruppen unge voksne, sier Randi Wenche Haugen, formidlingssjef ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Siden åpningen 6. juni har 17 238 besøkt utstillingen Body Worlds Vital hvor publikum får se hva som finnes under menneskehuden i et helseperspektiv.

I tillegg til inngående info om kroppen, immunforsvaret og sykdommer, består utstillingen av 13 ekte menneskekropper og 130 indre organer som er plastinert for å konservere biologisk materiale.

Treffer ung målgruppe

Da Adresseavisen skrev om de foreløpige besøkstallene tidligere i sommer, ble det store antallet besøkende i 20-årene trukket frem som spesielt gledelig.

- Body Worlds har stor appell til målgruppen 15-40, som vi ikke drar så mange av til vanlig. Tilbakemeldingene går ut på at det er noe helt annet å se det man får se i virkeligheten enn på tegninger eller bilder. Ekte menneskekropper gjør inntrykk, og utstillingen får en helt annen kraft.

Body Worlds har blitt stilt ut i mange byer siden den første utstillingen i Japan i 1995, men Trondheim er den eneste byen i Norge så langt som har fått vise den.

- Dårlig vær er museumsvær

- Besøkstallet hittil er bra i norsk målestokk. Jeg tror utstillingen har sånn appell siden alle har noe med sin egen kropp. Mange ser seg selv på en eller annen måte i denne utstillingen.

I juni hadde 9313 besøkende vært innom utstillingen. Tallet for de tre første ukene av juli ble 7925. Haugen legger ikke skjul på at det dårlige været nok har medvirket til godt besøk.

- Dårlig vær er museumsvær. Alle som jobber på museum tenker det. Samtidig var det på torsdag, den første soldagen, over 200 på utstillingen.

Over 1100 brukere per dag

Heller ikke Pirbadet er fremmed for regnvær. Sammenlignet med fjoråret, opplever badelandet i Trondheim en klar oppsving.

Til og med 20. juli var snittbesøket på 1178 personer per dag, mens det i fjor lå på 888 for hele måneden.

foto
Pirbadet kan gå mot ny besøksrekord i 2017. Bildet er fra NM tidligere i år.

Også i juni var besøkstallet noe høyere enn i fjor, med et snitt på 864 besøkende mot 796.

- Er det dårlig vær, har vi bedre besøk. Hos oss er det stabile temperaturer både i vann og på land, så det er naturlig, sier Annikken Sandberg, direktør i Stiftelsen Trondheim Pirbad.

Bygger ut

I tillegg til faste morgenbrukere av bassengene, som pensjonister og svømmere som trener, er sommerne naturlig nok preget av turister.

- Vi har en del norske turister på vei nordover eller sørover som har planlagt et stopp hos oss. Ellers kommer det mange småbarnsfamilier, svenske turister og trøndere som bruker oss.

Med finværet er det ventet at antall besøkende vil gå noe ned, men foreløpig ligger ikke Pirbadet langt bak rekordsommeren fra åpningsåret 2001 (1145 per dag gjennom hele sommeren). I tillegg kan totaltallet for 2017 bli det beste noensinne.

- Vi håper også at utbyggingen vi holder på med vil gi økt besøk. Vi bygger to nye opplæringsbasseng i en ny bygning mot Ila, og vi skal også erstatte boblebadet utendørs med noe annet, sier Sandberg.

Mange vil flykte fra virkeligheten

Av andre aktører man forbinder med innendørsaktiviteter, har Vitensenteret også hatt en god sommer så langt. Frem til torsdag 20. juli hadde 7250 tatt turen til opplevelsessenteret, noe som ligger litt under rekordåret 2016 (7400 på samme tid).

Escape Reality, som tilbyr «escape room», opplever en økning fra fjoråret. I mai prøvde 503 besøkende å løse oppgaver for å komme seg ut av «escape room» i Carl Johans gate. Det er 53 flere enn i fjor.

I juni var tallet 643, mot 621 året før. Også i juli vil Escape Reality oppleve en økning, ifølge tallene Adresseavisen har fått tilsendt.

Trondheim Paintballs innendørsbane har opplevd en økning på 30 prosent mellom 20. juni og 20. juli. Markedsansvarlig Vegard Sandøy tilskriver været en del av æren for det gode besøket.

Utendørs har paintball-senteret i Båtmannsgata hatt en liten økning på 5 prosent.