Det er satt av tre dager til saken i Sør-Trøndelag tingrett.

19-åringen som har sittet varetektsfengslet siden brannen fredag 5. desember i fjor. Han er tiltalt etter mordbrannparagrafen og for betydelig skadeverk.

Mordbrannparagrafen har en strafferamme på mellom to til 21 års fengsel.

– Det er en bestemmelse som har to vilkår, at det er fare for tap av menneskeliv eller at det er fare for skade på betydelige verdier. Jeg vil prosedere på at begge disse vilkårene er oppfylt, sier statsadvokat Unni Sandøy til adressa.no.

Fare for liv

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen kunne en eller flere beboere som oppholdt seg i boligene like ved Kieglekroa lett ha omkommet i brannen, dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide.

– Tiltalen bygger blant annet på en sakkyndig rapport fra brannteknikere. Det har vært en del av mandatet deres å vurdere konkret hvor mange menneskeliv som kunne gått tapt, sier Sandøy, som ikke ønsker å gå inn på konklusjonene i rapporten før rettssaken.

19-åringens forsvarer, Arve Røli, er ikke overrasket over at hans klient er tiltalt etter den såkalte mordbrannparagrafen.

– Det har ligget i kortene hele tiden. Han har vært siktet etter denne paragrafen siden siktelsen kom samme dag som brannen, sier han.

Erkjenner straffskyld

19-åringen har erkjent at han tente på Kieglekroa. Ifølge tiltalen skjedde det ved at han tok en brennende fakkelboks fra inngangen til Kieglekroa til en bod der han tente på noe brennbart materiale.

I slutten av januar sa Røli til adressa.no at hans klient hevder at han ikke tente på Kieglekroa med viten og vilje.

Det er kjent gjennom fengslingskjennelser at 19-åringen skal ha lagt ut flere videomeldinger på Snapchat natten brannen skjedde. Ifølge kjennelsene filmet tiltalte selv brannen, som han la ut på «My Story» på Snapchat, slik at alle hans kontakter på bilde- og videodelingstjenesten fikk se dette.

På andre Snapchat-videoer skal han ha skrevet «Lage brann i byn æ sjø», før han senere sendte meldingen: «Ble litt verre enn æ trodd» samme natt som brannen skjedde.

Vil ikke utdype

Da adressa.no var i kontakt med Røli fredag ville han ikke si noe mer om hva 19-åringen har forklart om brannstiftelsen.

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på før han får forklare seg nærmere om omstendighetene til hvorfor det oppsto brann. Det vil du få høre i retten mandag, sier Røli.

– Har han gitt uttrykk for anger?

– Jeg ønsker heller ikke å komme inn på det spørsmålet. Det henger sammen med det forutgående spørsmålet om hensikten til at han tente på, sier han.

Skader for 20 mill.

Ifølge tiltalen er det meldt skader for mer enn 20 millioner kroner etter brannen. 19-åringen må vente seg enorme erstatningskrav, men dette vil bli behandlet ved en senere anledning.

– Det er varslet sivile krav både fra Gjensidige som representerer gårdeier og eier av Prinsen hotell. Dette er et krav som er så omfattende at jeg ikke finner det forsvarlig å behandle det sammen med straffesaken. I tillegg er det fremmet noen mindre krav fra forsikringsselskap som representerer naboer i forhold til tapt utstyr og opprydding med mer, sier Sandøy til Adresseavisen.

Hun forteller at alderen til tiltalte er noe som vil bli tema når hun skal legge ned påstand om straff.

– Det vil bli et tema, uten at jeg vil si noe mer konkret om det, sier Sandøy.

Brannmannskap måtte kjempe mot flammen for at den ikke skulle gjøre større skade. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN