- Dette er helt fantastisk! Samtlige 1864 som har sendt inn søknad om et bidrag, har fått innvilget søknaden. Det er flott å kunne gi en håndsrekning til mennesker som bor i Trondheim og trenger litt ekstra hjelp til jul, sier en jublende glad Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Kontrasten til i fjor er stor. Da kom det inn rundt 1900 søknader. Av disse fikk 600 avslag.

Samme sum til alle

Årsaken til at det er mange hundre ekstra i år som får innvilget søknaden, er en endring i en mangeårig praksis med to summer på gavekortene. Mens det tidligere har vært to ulike gavekort, på henholdsvis 1000 og 1500 kroner, blir det i år den samme summen på 1000 kroner på alle gavekortene, enten det er enslige, ektepar eller familier som har søkt. Endringen har sikret at alle søkere får en konvolutt i posten.

I 2. etasje i Adressabygget i Ferjemannsveien 10 ved Bakke bru, sitter smilene løst. Rundt det store møtebordet er det dugnad med hektisk pakkeaktivitet. Ansatte i Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, menigheter i Den norske kirke og i Adresseavisen sørger for å fylle digre stabler med konvolutter med et hyggelig innhold.

Gavekort og invitasjoner

I hver konvolutt putter flittige fingre et gavekort på mat og en liste over 22 butikker i Trondheim og en i Klæbu, hvor kortene kan brukes. Konvolutten inneholder også invitasjon til julegjestebud i Vår Frue kirke 24. desember og til julaftenfeiring i Frelsesarmeen.

Gavekortet er øremerket innkjøp av dagligvarer i enkelte butikker og kan ikke brukes til å kjøpe andre varer.

- Vi vet hvor mye det betyr å få dette gavekortet til jul. Det er flott å få være en partner i samarbeidet med Adresseavisen om juleinnsamlingen, sier Aakre.

Sammen med Frelsesarmeen har Kirkens Bymisjon ansvaret for søknadsprosessen og tildeling av gavekort.

- Samarbeidet med Frelsesarmeen en suksess

I år er det første gang at Frelsesarmeen deltar i samarbeidet med om juleinnsamlingen. Det var på forhånd knyttet spenning til hvordan det utvidede samarbeidet ville slå ut for juleinnsamlingen.

- Samarbeidet er blitt en suksess fra første stund. Vi er veldig glade for at koordineringen av søknadene er blitt utvidet. 1100 av søkerne har kommet til Frelsesarmeen. Det har vært en stor fordel å kunne henvise videre til Frelsesarmeen for dem som har søkt bistand hos Kirkens Bymisjon til utfylling av søknader. Våre lokaler øverst i Munkegata er dårlig egnet for private samtaler. Med Frelsesarmeen rett i nærheten, har det bare vært en kort spasertur bort til Prinsens gate 2 for å få hjelp. Det har vært en vinn-vinn-situasjon på alle måter, sier en meget fornøyd Aakre.

Major Elin Kyseth i Frelsesarmeen er like strålende fornøyd.

En strøm av søkere

–Samarbeidet med Kirkens Bymisjon og Adresseavisen har fungert meget bra. Det har vært en rik erfaring. Selv om det ikke har vært annonsert noe sted at vi ga søknadshjelp, har jungeltelegrafen fungert og folk har strømmet til. Det var fullt hus av søkere helt fra første dag vi åpnet for hjelp til å fylle ut søknadene. Særlig den første uken av november var hektisk, forteller Kyseth.

Også hos de lokale trondheimsmenighetene i Den norske kirke har det vært mulig å få hjelp til å fylle ut søknadene.

- Vi har hatt en jevn strøm av søkere i hele november. Til sammen har vi bistått mellom 50 og 70 søkere, forteller diakon Anne Talsnes Flatmo i Byåsen menighet. Sammen med representanter for en rekke andre menigheter deltar hun i pakkedugnaden. –Det er koselig å tenke på at gavekortet jeg legger i konvolutten bidrar til at jula blir bedre for mottageren, sier Flatmo, og putter nok et gavekort i en konvolutt.

Deler ut 1,8 millioner kroner

Totalt kommer Adresseavisens juleinnsamling til å dele ut 1,8 millioner kroner i gavekort i år. Det er samme sum som i fjor.

Sammenlignet med samme tidspunkt i 2016, ligger årets innsamlingstall mellom 100000 og 150000 kroner bak fjoråret. – Vi er veldig avhengig av hva som samles inn år for år. Dersom årets sluttresultat blir lavere enn i fjor, får det innvirkning på hvor mye vi kan dele ut av penger neste år, sier Dag Aakre.

foto
Positivt. - Vi er glade for at samarbeidet med Kirkens Bysmisjon og Adresseavisen har slått så positivt ut, sier major Elin Kyseth, Frelsesarmeen. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
foto
Hjelp: - Det er flott å kunne gi en håndsrekning til mennesker som bor i Trondheim og trenger litt ekstra hjelp til jul, sier daglig leder Dag Aakre i Kirkens Bymisjon. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen