Vinteren 2015 tok FBI kontakt med Kripos etter at de hadde drevet digital etterforskning på det mørke nettet. Det mørke nettet er et eget område på internett som ikke blir funnet av søkemotorer. For å komme inn på dette nettet kreves egen programvare som anonymiserer brukernes trafikk på nettet.

- FBI hadde overvåkning av diverse overgrepsbildesider på det mørke nettet, og logget IP-adressene til de som koblet seg til. Det var der de fant IP-adressen til den siktede, forklarer politibetjent og etterforsker Thomas Moen ved Trøndelag politidistrikt.

- Meget grove

FBI tok etter dette kontakt med Kripos, som igjen varslet politiet i Trøndelag. De iverksatte etterforskning.

- Det ble begjært ransaking hos siktede og gjort beslag, sier politiadvokat Monica Grøtte Estenstad ved Trøndelag politidistrikt.

Tirsdag erkjente mannen straffskyld i Sør-Trøndelag tingrett for besittelse av nær 4000 overgrepsbilder av barn samt 36 filmer. Ifølge siktelsen drev læreren planmessige søk på nettet etter overgrepsmateriale fra oktober 2013 til oktober 2015.

I den ferske dommen mot mannen beskrives bildene og filmene som til dels meget grove. Noen av de beslaglagte bildene viste blant annet et kneblet barn.

Selfies og bikinibilder

Mannen erkjente også å ha overført bilder av en av sine elever til sin egen pc. Disse bildene var i utgangspunktet lagret på elevens mobiltelefon. Grøtte Estenstad opplyser at den fornærmede barneskolejenta brukte mobiltelefonen i et skoleprosjekt på skolen.

- Siktede forklarte at han hentet bildene fra en skole-pc. Han fikk tak i disse bildene i kraft av å være hennes lærer, og dette har retten lagt vekt på som straffskjerpende, sier politiadvokaten.

Ifølge dommen var det selfies og bikinibilder av eleven som læreren hadde lagret. «NN (navnet på siktede journ.anm.) har misbrukt sin stilling som lærer (...). Dette er et tillitsbrudd mellom lærer-elev», heter det i dommen.

Fengselsstraff

Sør-Trøndelag tingrett dømmer læreren til fengsel i sju måneder. Selv om han ikke tilsto før i tredje politiavhør, får han en tilståelsesrabatt for å ha valgt forenklet saksbehandling i retten.

I tilståelsessaken opplyste forsvarer Tone Skålevik at siktede angrer på det han har gjort. Han har tatt et oppgjør med seg selv og åpent stått til ansvar overfor sin familie. Det går også frem av dommen at siktede ikke har bodd med familien sin etter at saken ble kjent, etter krav fra barnevernet. Forsvareren mente at denne påkjenningen burde føre til en ytterligere reduksjon av straffen, ifølge dommen. Det var ikke retten enig i. «Dette er påkjenninger som vanligvis må påregnes i slike saker», skriver dommeren i rettsavgjørelsen.

Skolen som læreren jobbet ved, ble varslet om saken av politiet. Skålevik opplyser at klienten ikke har jobbet ved skolen siden.