Natt til torsdag 16. januar 2014 ble Vibeche Sofie Falck Danielsen drept i leiligheten sin i Kjøpmannsgata i Trondheim. Den 49 år gamle mannen fra Fosen ble i desember i fjor dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap og likskjending i Sør-Trøndelag tingrett. Han anket over skyldspørsmålet og straffutmålingen, og i dag tidlig startet ankesaken i Frostating lagmannsrett.

Saken skulle egentlig starte klokken 09.00, men ble utsatt med en time og 15 minutter etter at forsvarer Steinar Wiik Sørvik ba om en pause for å snakke med sin klient. Han ba også om to ord med førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Før retten ble satt sa lagdommer Jon Kapelrud følgende:

- Vi har fått en skriftlig erklæring fra tiltalte om at han trekker sin skyldanke. Anken om straffutmålingen opprettholdes. Lagmannsretten fortsetter med straffutmålingsanken, sa lagdommeren.

I sin kommentar etter aktor Bjørn Kristian Soknes sin innledning sa forsvarer Steinar Wiik Sørvik at klienten erkjenner drap.

- Det foreligger en en erkjennelse for § 233 (i straffeloven journ.anm.), i og med at anken er trukket. Min klient vil senere gi en kort forklaring om det han husker, sa forsvareren.

Beslagla øks

I rettssalen hadde juryen kommet inn, men ble dimmitert etter at det ble kjent at saken kun skal dreie seg om straffutmålingen. Det er satt av seks dager til straffesaken.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen skal mannen ha hogget og stukket Falck Danielsen i hodet og halsen med et skarpt redskap, trolig en øks. Hun ble blant annet påført kraniebrudd og brudd i venstre kragebein samt stikk- eller skjæresår på begge sidene av halsen. Kvinnen døde av forblødning.

Det ble beslaglagt en øks i leiligheten etter drapet og Falck Danielsens blod ble funnet flere steder på redskapet. Tingretten mente imidlertid at det ikke var sannsynliggjort at øksa var drapsvåpenet. Dommerne mente det var like trolig at et eller flere andre redskaper var blitt brukt under drapet. Manglende identifisering av drapsvåpenet var imidlertid uten betydning for bevisvurderingen, mente dommerne etter første rettsrunde.

Tingretten fant det bevist at drapet skjedde i soverommet i leiligheten.

Likskjending

I tillegg til drapet var 49-åringen også tiltalt for å ha mishandlet Falck Danielsen rett etter at hun var død. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha skåret eller hogget av henne høyre lillefinger.

Dette nektet 49-åringen straffskyld for i tingretten.

Satt på liket

Det eneste 49-åringen husket da han forklarte seg i tingretten, var transporten av liket fra leiligheten i Kjøpmannsgata og til Marinen, hvor avdøde ble dumpet i Nidelva. Han gjorde dette sammen med sin daværende samboer (36). Hun er rullestolbruker, og det var hennes el-rullestol som ble brukt til å frakte liket. 36-åringen satt på det innpakkede liket under transporten, forklarte hun da saken var til behandling i første rettsinstans.

Kvinnen skal etter planen forklare seg for lagmannsretten senere i dag, etter den tiltalte 49-åringens forklaring. Det knytter seg nå spenning til om han vil si noe noe mer om hva 36-åringen gjorde i leiligheten denne kvelden.

Henla sak mot samboer

Dommerne i tingretten mente også at 36-åringen var til stede da drapet skjedde på soverommet i leiligheten. Tekniske bevis i saken tilsier at både hun og den tiltalte 49-åringen ikke var lenger enn cirka en meter fra Falck Danielsen da hun ble drept, ifølge dommen.

36-åringen var også siktet for drap under den innledende etterforskningen, men saken mot henne ble henlagt fordi påtalemyndigheten mente de ikke kunne bevise at hun var med på å utføre drapet.

De kunne heller ikke tiltale henne for å ha fraktet liket, ettersom man straffritt kan fjerne spor eller motarbeide en etterforskning, hvis man gjør dette for hindre at «noen av sine nærmeste» blir utsatt for straff.

Hennes rolle drapsnatten var noe det ble stilt mange spørsmål om fra aktor, forsvarer og dommerne i tingretten, selv om hun ikke var tiltalt.

I dommen fra tingretten påpeker dommerne at de ikke skulle ta stilling til om 36-åringen hadde noen rolle utover at hun var til stede på soverommet da drapet ble begått. «Men hennes tilstedeværelse gjør likevel at det ikke er bevist utenfor enhver rimelig tvil at NN (navnet på tiltalte - journ.anm.) utøvde volden alene», heter det i dommen.

Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept natt til torsdag 16. januar 2014. Tirsdag startet ankesaken i Frostating lagmannsrett, hvor en 49-åring står tiltalt. Foto: PRIVAT
49-åringens forsvarer Steinar Wiik Sørvik snakket med sin klient før retten ble satt. Etterpå ble det kjent at han trekker skyldanken. Foto: Adresseavisen