Tirsdag startet dag to i saken mot den 36 år gamle kvinnen som er tiltalt for drapet på Vibeche Danielsen (48) natt til 14. januar 2014.

I juni dømte Frostating lagmannsrett kvinnens 49 år gamle eks-samboer til 13 års fengsel for drapet som skal ha skjedd på Danielsens soverom i Kjøpmannsgata. Han forklarte deretter at det var den nå tiltalte 36-åringen som slo med øksen og påførte skadene som gjorde at Danielsen døde. I dag vitnet han i rettssal 206 i Sør-Trøndelag tingrett.

- Prøvde å ta fra henne øksa

- Jeg hørte at tiltalte og den drepte kranglet. Da jeg kom inn på soverommet, sto tiltalte ved siden av senga med ei øks og hugde på Vibeche som lå i senga. Jeg prøvde å ta fra henne øksa, men det var ikke enkelt. Jeg måtte til slutt røske den fra henne, forklarte han.

Den tiltalte kvinnen forklarte mandag at de to hadde motsatte roller, og at det var hun som kom inn på soverommet mens den dømte utførte drapet.

I en video som ble vist i retten mandag, av politiets rekonstruksjon av drapet, nekter kvinnen for at det er fysisk mulig for henne å utføre handlingen på en slik måte som den drapsdømte har forklart.

Byttet advokat - husket hendelsen

I avhør og rettssaken i tingretten ga den drapsdømte mannen ingen forklaring på selve drapshendelsen. Da anken kom opp 9. juni, kom han derimot med forklaring.

- Har du husket hele tiden, spurte aktor Bjørn K. Soknes.

- Ikke alt, men jeg puslet det sammen. Det er ikke alltid man husker alt. Det kommer etter hvert. Men det hjalp da jeg byttet advokat. Han spurte andre spørsmål og fikk meg til å tenke annerledes, sa 49-åringen.

På spørsmål om han trodde tiltalte ikke kunne ha utført drapet på grunn av hennes handicap, svarte han avvisende.

- Hun er utrolig sterk. Hun løfter meg fra gulvet og har utrolig god balanse, sa han.

Tidligere har den drapsdømte sagt at de stoffene han ruset seg på drapskvelden fører til at han mister hukommelsen. Kvinnens forsvarer spurte i retten om han faktisk husker hva som skjedde drapsnatten.

- Ja, det gjør jeg, sa 49-åringen.

- Fjern pakken

Etter drapet skal de to ha samarbeidet om å vaske leiligheten for blod og pakke inn liket. På et senere tidspunkt kom avdødes samboer tilbake til leiligheten, etter å ha vært ute da drapet skjedde.

- Fjern pakken, den skal være borte når jeg er tilbake, sa han, forklarte den drapsdømte 49-åringen i retten.

Han skal senere ha båret like ut til tiltaltes rullestol, og de kjørte så gjennom Trondheim sentrum og til Elgeseter bru, der liket ble dumpet.

- Vi ville bare komme oss vekk

Vibeches samboer på tidspunktet for drapet, vitnet også i tingretten tirsdag. Han skal ha bodd i leiligheten i 19 år, da drapet fant sted. Etter å ha forlatt leiligheten sammen med en kamerat i 23-tiden, kom de to tilbake igjen. Da var drapet utført.

- Jeg gikk til slutt inn på soverommet, og forstod da hva som hadde skjedd. Soverommet var tomt. Så gikk jeg tilbake på stua, og så da pakken med liket. Jeg sparket i det og spurte hva det var. Den drapsdømte svarte at det var kjøtt, forklarte mannen.

Han og kameraten forlot igjen leiligheten senere på natten, og tok så kontakt med politiet via telefon.

Kameraten hans var også innkalt som vitne i saken. Han trodde først ikke på at pakken som lå på gulvet var et lik.

- Jeg ble fortalt det flere ganger, men lo bare av det. Jeg trodde ikke noe på det, sa han i retten.

Den drapsdømte skal ifølge mannen på et tidspunkt ha sagt til vitnet at «jeg gjorde bare det jeg fikk beskjed om». Etter hvert forlot de leiligheten.

- De to andre (tiltalte og drapsdømte red.anm) gikk på badet fordi jeg hadde gitt dem stoff. Vi forlot leiligheten mens de var på badet. Vi ville bare komme oss vekk, sa han.

Fant slepespor ved Nidelva

Krimtekniker Jan Tore Volden fra Sør-Trøndelag politidistrikt la i retten mandag frem flere funn og bevis fra transporten av liket, funnet og tekniske spor.

- Dagen etter drapet ble det lett etter spor i området ved Elgeseter bru. Det ble funnet spor etter et firehjuls kjøretøy. Vi visste at tiltalte hadde et slikt kjøretøy, og de var derfor interessante i saken. Vi fant også slepespor ned til elva. Fem dager senere ble liket av Danielsen funnet innpakket i Nidelva, forklarte Volden i tingretten mandag.

Tirsdag fortsatte han å legge frem de tekniske bevisene fra åstedet sammen med politioverbetjent Geir Hansen fra Kripos.

Totalt ble det gjennomført ti undersøkelser av åstedet i Kjøpmannsgata etter drapsnatten. I en søppelpose ble det blant annet funnet flere kluter med blod på. Dette ble analysert og viste seg å være av avdøde. Tiltalte forklarte mandag at hun skal ha begynt å vaske febrilsk etter drapet.

- Må ha stått nær da drapet skjedde

Funnet av en rosa t-skjorte, som tiltalte hadde på seg drapsnatten, har stått sentralt i saken mot 36-åringen. På denne ble det funnet et tredvetalls blodflekker som alle stammet fra avdøde. Ifølge Hansen tyder flekkene på at t-skjorta har vært like ved der det ble utført slag.

- Den må ha vært nærmere enn én meter unna, sa Hansen.

I rekonstruksjonen av drapet og i forklaringen i retten mandag, har tiltalte hevdet at hun sto ved døra til soverommet da drapet ble utført. Hansen sa i retten at avstanden virker for stor til å kunne ha påført slike flekker på t-skjorta.

- Jeg tror blodspruten på t-skjorta til tiltalte kommer fra huggene mot hodet, ikke fra halsen, la Volden til.

Fant flere økser i stua

Krimteknikeren forklarte i retten tirsdag også at det i stua i leiligheten i Kjøpmannsgata ble funnet en rekke økser.

- Det ble gjort funn av en turøks, fire brannøkser og flere andre økser i leiligheten. De fleste av dem bar preg av å ikke ha vært brukt på en stund. Men under noen tekstiler i senga fant vi en øks som senere skulle vise seg å bli interessant, sa Volden og viste frem den 49 centimeter lange øksa i retten.

Øksa viste seg å ha sju spor av Danielsens blod, men undersøkelser ga ingen svar på fingeravtrykk. Derimot ble det funnet DNA-spor fra tre personer, deriblant den allerede drapsdømte 49-åringen, men ikke den tiltalte kvinnen.

På soverommet i leiligheten ble det også funnet en rød sløyfe.

- Det er gjort beslag av et bilde av tiltalte med en lik sløyfe før drapet. Hun har ikke en slik sløyfe etter drapet, men det ligger en slik sløyfe på soverommet der drapet ble utført, forklarte Volden.

Nekter straffskyld

Den tiltalte kvinnen har vært siktet i saken siden 9. juni, men har ikke erkjent straffskyld for drapet i januar i fjor. Nå står hun tiltalt for å ha påført Danielsen flere dødelige hugg med øks og å ha mishandlet liket.

Forsvarer for 36-åringen, advokat Tomas Øiseth, sa mandag til Adresseavisens at hans klient tar saken svært tungt.

- Hun mener hele tiltalen er feil, og krever å frifinnes. Hun har sett frem til å bli ferdig med saken, sa Øiseth.

Funnet i Nidelva

Da politiet kom til åstedet morgenen den 14. januar, var avdøde allerede fjernet fra stedet ved hjelp av den tiltalte kvinnens elektriske rullestol. Tiltalte satte seg oppå liket og kjørt gjennom sentrum og opp til Nidarosdomen, mens eks-samboeren syklet ved siden av. Liket ble så dumpet i Nidelva, like ved Elgeseter bru. Det skal ha vært nysnø, og dermed lett å se på sporene hvor de to hadde kjørt.

Det ble satt i gang søk etter Danielsen i Nidelva, og til tross for svært krevende forhold med is i elva, ble hun til slutt funnet på fem meters dyp.

Skal ha kranglet om dop

Den tiltalte 36-åringen valgte mandag å avlegge forklaring i tingretten.

- Jeg kom til leiligheten for å hente rullestolen min. Det bygget seg etter hvert opp til en amper stemning, fordi det hadde forsvunnet narkotika og det var uklart hvem som hadde tatt det, forklarte 36-åringen.

Hun skal på et tidspunkt ha gått inn på på badet, men hørte at musikken i leiligheten plutselig ble skrudd opp. Hun skal da ha gått for å se hva som skjedde. Etter å ha sett i stua, gikk hun inn på soverommet. Der skal den dømte ha stått over avdøde, mens hun lå på ei seng.

- Han var svært amper, og gikk inn på stua. Der hentet han ei øks fra veggen og gikk tilbake til soverommet. Så påførte han Vibeche et kraftig hugg. Jeg var redd for at han skulle gå til angrep på meg også, fortalte tiltalte i retten.

I tidlige avhør har 36-åringen hevdet at hun vasket en hund i leiligheten, da drapet skjedde. I sin forklaring mandag fortalte kvinnen imidlertid at hun så drapet.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet.

På T-skjorten, som den daværende samboeren til den drapsdømte skal ha hatt på seg drapsnatten fant krimteknikere 30 bitte små runde blodflekker. Foto: POLITIET, Adresseavisen